Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in Gooise Meren? Dan meldt u dat bij de gemeente. U kunt uw melding online doen. U heeft hiervoor de DigiD van uzelf en uw partner nodig.

Meld uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Wat u moet weten

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

  • Vroeger ging u in ondertrouw bij de woongemeente. Tegenwoordig doet u uw melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente waar u gaat trouwen
  • Als u trouwt in Gooise Meren, dan moet u dit maximaal 1 jaar van tevoren bij ons aangeven, maar uiterlijk 14 dagen voor de dag waarop u trouwt of het geregistreerd partnerschap aangaat
  • De melding is 1 jaar geldig
  • Wacht u langer dan 1 jaar met het sluiten van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap? Meld dan uw voornemen opnieuw

Gebruik achternaam

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kunt u kiezen welke achternaam u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. U informeert de gemeente waar u woont over uw keuze. Lees over Achternaam partner gebruiken.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat kunnen 2, 3 of 4 getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Lukt het niet om zelf 2 getuigen te vinden voor het huwelijk? Dan kunt u ook gebruik maken van de getuigen van de gemeenten. Hier zijn kosten aan verbonden. Voor meer informatie over het gebruik van deze getuigen kunt u contact opnemen met ons via 035 207 00 00.

Trouwlocatie

U kunt in Gooise Meren in principe overal elkaar het jawoord geven. Wel moet de locatie openbaar toegankelijk zijn. Voor een overzicht van de diverse locaties kunt u kijken onder Trouwlocaties.

Nieuwe regels trouwen in gemeenschap van goederen vanaf 1 januari 2018

Vanaf 1 januari 2018 trouwt u als u niets regelt bij de notaris automatisch in 'beperkte gemeenschap van goederen'. Tot januari 2018 gebeurt trouwen in 'algehele gemeenschap van goederen'.

Bekijk de nieuwe regels voor trouwen in gemeenschap van goederen op rijksoverheid.nl

Neem op tijd contact met ons op

In bijzondere situaties raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen. Dit geldt onder andere in de volgende situaties:

  • U bent in het buitenland geboren
  • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit
  • U heeft in het buitenland gewoond of woont daar nu
  • Uw vorige huwelijk in het buitenland is ontbonden

Neem in dit soort situaties zo'n 6 tot 12 maanden voordat uw melding wilt maken van het voorgenomen huwelijk of geregistreerde partnerschap contact op met de gemeente. Dit kunt u doen via 035 207 00 00.

Melding maken

Online

U kunt uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap online doorgeven. U heeft hiervoor uw DigiD nodig en kunt direct met iDEAL betalen.

Schriftelijk

Balie

Als u de melding doet bij de balie van de gemeente, dan neemt u mee:

Kosten

Melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Aan de melding van het voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn geen kosten verbonden.

Trouwen in Gooise Meren

U kunt op maandagochtend om 9.00 uur en om 9.30 uur gratis trouwen in het gemeentehuis in Bussum. Gratis trouwen kan alleen als 1 van beide partners in gemeente Gooise Meren woont. Voor het bruidspaar en de getuigen (maximaal 4) zijn er stoelen aanwezig. Daarnaast kunnen 4 personen de ceremonie staand bijwonen. Wilt u gratis trouwen? Maak dan een afspraak om uw melding van voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap te doen. U kunt online geen datum voor een gratis huwelijk reserveren.

Woont u allebei niet in gemeente Gooise Meren? Dan kunt u niet gratis trouwen, maar kunt u wel kiezen voor de eenvoudige ceremonie op dinsdagochtend.

Wilt u op een ander moment of andere trouwlocatie trouwen, dan zijn hieraan extra kosten verbonden. Informeer hiervoor altijd eerst bij de trouwlocatie van uw keuze.

Kosten trouwen in Gooise Meren
Kosten voor trouwen in Gooise Meren Prijs
Maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur in het gemeentehuis in Bussum Gratis
Dinsdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur, alleen een eenvoudige ceremonie € 234,05

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

€ 561,80
Zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur en maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur € 717,85
Extra kosten voor het trouwen op een als trouwlocatie aangewezen schip op het IJmeer, of op het eiland Pampus € 156,05
Benoemen externe trouwambtenaar € 104
Gebruik van getuige van de gemeente (per getuige) € 25,95
Trouwboekje € 25,95

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

VVV Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden