Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. Alleen voor rijbewijzen en reisdocumenten die binnen 14 dagen verlopen of al zijn verlopen kunt u een afspraak maken. Ook kunt u veel producten en diensten online aanvragen.​​​​​​​

Meer weten? Houd de overzichtspagina over corona​​​​​​​​​​​​​​ goed in de gaten!

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gaat u trouwen of gaat u een geregistreerd partnerschap aan in Gooise Meren? Dan meldt u dat bij de gemeente. U kunt online uw melding doen. Bereid u voor op deze grote dag met onze checklist.

Let op! Bij de melding geeft u de starttijd van de ceremonie door. Dit is de tijd waar op de trouwambtenaar de ceremonie begint.

Wat u moet weten

 • Vroeger ging u in ondertrouw bij de woongemeente. Tegenwoordig doet u uw melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap bij de gemeente waar u gaat trouwen
 • Als u trouwt in Gooise Meren, dan moet u dit maximaal 1 jaar van tevoren bij ons aangeven, maar uiterlijk 14 dagen voor de dag waarop u trouwt of het geregistreerd partnerschap aangaat
 • De melding is 1 jaar geldig
 • Wacht u langer dan 1 jaar met het sluiten van uw huwelijk of geregistreerd partnerschap? Meld dan uw voornemen opnieuw

Neem op tijd contact met ons op

In bijzondere situaties raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen. Dit geldt bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • U bent in het buitenland geboren
 • U heeft niet de Nederlandse nationaliteit
 • U heeft in het buitenland gewoond of woont daar nu
 • Uw vorige huwelijk in het buitenland is ontbonden

Neem in dit soort situaties zo'n 6 tot 12 maanden voordat uw melding wilt maken van het voorgenomen huwelijk of geregistreerde partnerschap contact op met de gemeente via 035 207 00 00.

Checklist

Voordat u de melding doet, regelt u enkele zaken:

 • Kies wat voor type ceremonie u wilt
 • Kies een datum, trouwlocatie en starttijd voor de ceremonie. Dit is het moment waarop de trouwambtenaar de ceremonie begint
 • Kies uw getuigen
 • Kies uw trouwambtenaar (niet mogelijk bij gratis huwelijk of partnerschap)
 • Kies welke achternaam u wilt gebruiken
 • Controleer of u alle bijlagen voor de melding heeft

Gratis trouwen op maandagochtend

U kunt alleen gratis trouwen of uw partnerschap laten registreren in gemeente Gooise Meren als u of uw partner in deze gemeente woont. U kunt op maandagochtend om 9.00 uur en om 9.30 uur gratis trouwen in het gemeentehuis in Bussum. De ceremonie duurt maximaal 15 minuten en is zonder muziek en toespraak. Er is plaats voor maximaal 5 personen (het bruidspaar, 1 trouwambtenaar en 2 getuigen).

Eenvoudige ceremonie op dinsdagochtend

Woont u allebei niet in Gooise Meren? Dan kunt u wel kiezen voor de eenvoudige ceremonie op dinsdagochtend. Ook inwoners van Gooise Meren kunnen voor deze ceremonie kiezen.

Trouwlocaties

De vaste trouwlocaties van onze gemeente zijn:

 • Het gemeentehuis in Bussum (gratis huwelijken)
 • Het Stadhuis in Naarden
 • De Kazerne in Muiden

Wilt u ergens anders trouwen, dan kan dit. Hier zijn extra kosten aan verbonden. Informeer altijd eerst bij de trouwlocatie van uw keuze. U mag in principe overal in Gooise Meren trouwen. Wel gelden bepaalde voorwaarden. Kijk voor deze voorwaarden en voor enkele foto's van de vaste trouwlocaties op Trouwlocaties.

Gebruik achternaam

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kunt u kiezen welke achternaam u en uw partner in het vervolg willen gebruiken. U informeert de gemeente waar u woont over uw keuze. Lees over Achternaam partner gebruiken.

Getuigen

Het is verplicht om getuigen te hebben bij het sluiten van een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dat kunnen 2, 3 of 4 getuigen zijn. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.

Lukt het niet om zelf 2 getuigen te vinden voor het huwelijk? Dan kunt u ook gebruik maken van de getuigen van de gemeenten. Hier zijn kosten aan verbonden. Neem voor meer informatie contact met ons op via 035 207 00 00.

Onze trouwambtenaren

Bijlagen melding

Online

U kunt uw melding voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap online aan ons doorgeven met de DigiD van u en uw partner. U heeft de volgende documenten nodig:

 • Kopie legitimatiebewijs van het bruidspaar
 • Kopie legitimatiebewijs van de getuigen
 • Kiest u voor een vrije locatie: ingevulde en ondertekende instemmingsverklaring. Wij vragen u in dit formulier de starttijd van de ceremonie door te geven. Dit is het moment waarop de trouwambtenaar de ceremonie begint. De ceremonie duurt gemiddeld 45 minuten.
 • Kiest u voor een externe trouwambtenaar: ingevuld en ondertekend formulier Verzoek eenmalige benoeming tot onbezoldigd buitengewoon ambtenaar (PDF, 210,5 KB) en kopie legitimatiebewijs

Kosten

Kosten trouwen in Gooise Meren
Kosten voor trouwen in Gooise MerenPrijs
Maandagochtend om 9.00 uur en 9.30 uur in het gemeentehuis in BussumGratis
Dinsdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur, alleen een eenvoudige ceremonie€ 234,05

Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur

€ 561,80
Zaterdag en zondag van 9.00 tot 17.00 uur en maandag tot en met vrijdag na 17.00 uur€ 717,85
Extra kosten voor het trouwen op een als trouwlocatie aangewezen schip op het IJmeer, of op het eiland Pampus€ 156,05
Benoemen externe trouwambtenaar€ 104
Gebruik van getuige van de gemeente (per getuige)€ 25,95
Trouwboekje€ 25,95

Uw huwelijk of partnerschap melden

Weet u zeker dat u alle ingevulde documenten​​​​​​​ en kopieën van de legitimatiebewijzen heeft? Geef uw huwelijk dan online aan ons door. U heeft de DigiD van uzelf en uw partner nodig en betaalt met iDEAL.

Meld uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Visit Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden