Maaien van gras en bermen
De gemeente maait grasvelden en bermen. Op sommige plekken maaien we minder. Door minder te maaien zorgen we dat vogels, insecten en andere dieren plek hebben om te schuilen, verplaatsen, zich voort te planten en voedsel te verzamelen. Dat is goed voor de natuur, de insecten én voor ons. Op deze pagina leest u hoe en waarom we maaien, en wat u zelf kunt doen.
Wat u moet weten
Gras dat we vaak maaien
- Dit zijn bijvoorbeeld speelvelden, sportvelden of plekken langs wandelpaden
- Het gras blijft kort, zodat het veilig en fijn is voor gebruik
- We maaien van maart tot en met oktober
- We maaien zodra het gras langer is dan ongeveer 10 cm. Ongeveer 15 tot 20 keer per jaar
- We controleren in het groeiseizoen regelmatig of maaien nodig is. We volgen geen vaste planning, maar kijken naar hoe het gras erbij ligt
Gras dat we minder vaak maaien
- Dit zijn vooral grasvelden aan randen van woonwijken, groengebieden en bermen langs doorgaande wegen
- Hier maaien we 1 of 2 keer per jaar, meestal in juni en/of oktober
- Soms maaien we een grasveld voor een deel en laten we sommige stukken even staan
Maaien rond bomen
We veranderen de manier van onderhoud rond bomen. Het regelmatig schoffelen van de stukjes grond rond de boom doen we niet meer. We maaien het stukje grond rond de boom 1 keer per jaar. Dit heeft voordelen:
- Het is goedkoper en kost minder tijd
- De grond blijft vochtiger, wat beter is voor de boom
- Er groeien meer planten en bloemen, wat goed is voor bijen en andere dieren
Let op: daar waar planten rond de boom staan schoffelen we wél. En inwoners onderhouden zelf boomtuintjes of geveltuintjes met een eigenbeheertegel.
Maaien rondom bijvoorbeeld afvalbakken, bankjes, speeltoestellen
We gaan slimmer maaien rond obstakels, zoals afvalbakken, bankjes en speeltoestellen. Eerder maaiden we daar met de hand, omdat de grote grasmaaier er niet bij kon. Dat kost veel tijd en is niet altijd nodig. Wat we doen:
- Wél handmatig maaien bij bankjes, prullenbakken, speeltoestellen en op plekken waar het nodig is voor veiligheid en comfort
- Niet meer handmatig maaien bij lantaarnpalen, paaltjes en bomen. Daar is het niet nodig en het kost te veel tijd
Zo maaien we efficiënter en houden we de buitenruimte netjes en veilig.
Minder maaien, meer natuur
We kiezen bewust voor minder maaien. Zo maken we onze gemeente groener met meer biodiversiteit. Dat is belangrijk voor de natuur en voor ons eigen voedsel.
Wat u merkt
Soms ziet een grasveld er wilder of hoger uit dan u gewend bent. Dat is normaal op plekken waar we minder maaien. We blijven zorgen voor:
- Veilige fietspaden, wegen en kruisingen
- Kort gemaaide speelvelden en wandelgebieden voor fijn gebruik
Hoog gras: wennen, maar waardevol
Hoog gras ziet er misschien rommelig uit, maar heeft een natuurlijke schoonheid en is belangrijk voor de natuur. Insecten, vogels en kleine dieren vinden er een veilige plek om te overleven. Het helpt ook om de bodem gezond te houden en water vast te houden. We begrijpen dat hoog gras even wennen kan zijn, maar het is goed voor een duurzame toekomst.
Minder maaien is geen bezuiniging
Minder maaien betekent niet dat het minder kost. Het gemaaide gras voeren we af. Dat kost geld, maar doen we bewust omdat het beter is voor natuur en milieu.
Voordelen minder maaien
- Er gaan meer soorten bloemen en kruiden groeien
- Over 5 tot 7 jaar hebben we bloemrijke bermen die het hele jaar insecten, vogels en andere dieren aantrekken. Dat is goed nieuws, want we zien steeds minder hommels, vlinders en zweefvliegen. Deze soorten zijn nodig voor het bestuiven van planten en bomen
- Het gras beschermt de bodem en helpt bij het vasthouden van water
- De bermen zien er op lange termijn kleurrijker en natuurlijker uit
Wat u kunt doen
Zwerfvuil en hondenpoep
Het is vervelend als zwerfvuil en hondenpoep in het hoge gras blijven liggen. Waar we minder maaien houden we dit goed in de gaten. Maar dat kunnen we niet alleen. U kunt helpen:
- Ruim hondenpoep op en houd honden aan de lijn. Dit is verplicht binnen de bebouwde kom
- Ligt er zwerfvuil in het hoge gras? Gooi het in de prullenbak. Zie ook SamenSnellerDuurzaamGooise Meren en maak Gooise Meren zwerfvuilvrij
Zo helpen we samen de natuur en houden we het schoon.
Melding doen over groen
Lees eerst deze pagina over hoe en wanneer we maaien voordat u een melding doet. Ziet u een onveilige situatie? Of heeft u last van de Reuzenberenklauw of de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte? Meld het bij de gemeente.
Uw eigen tuin
Wilt u in uw eigen tuin meer soorten bloemen, planten en dieren? Doe ideeën op via duurzaam.gooisemeren.nl.