Eikenprocessierups, reuzenberenklauw, Japanse duizendknoop

Door de hoge temperaturen zorgt de eikenprocessierups deze zomer voor veel overlast. Ook de reuzenberenklauw en de Japanse duizendknoop groeien goed, met mogelijk vervelende gevolgen voor uzelf of uw omgeving.

Overlast van de processierups, reuzenberenklauw of de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte kunt u melden bij de gemeente.

Melden bij de gemeente

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups. Foto: Paul Wensveen, GGD
Foto: Paul Wensveen, GGD

Herken de eikenprocessierups

U herkent de eikenprocessierups aan hun grijs-grauwe kleur met lichtgekleurde zijden en hun lange haren. De rups zit vooral in zomereiken langs fietspaden en lanen, in parken of in erfbeplanting op campings.

Klachten

De eikenprocessierups heeft brandharen die schadelijk zijn voor de gezondheid. De haren van de rups verspreiden zich met de wind en komen zo gemakkelijk in contact met wandelaars, fietsers en (huis)dieren. De stoffen die van de haren afkomen zorgen voor huiduitslag, rode ogen, jeuk en zwellingen en soms voor duizeligheid, overgeven en koorts. Meestal verdwijnen de klachten weer vanzelf.

Wat u zelf kunt doen

Als de eikenprocessierups in uw tuin zit, dan ben u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding ervan. Er zijn ongediertebestrijdingsbedrijven die u kunnen helpen.

Ziet u de eikenprocessierups in de openbare ruimte? Meld dit dan bij de gemeente. De gemeente schakelt een aannemer in die binnen een week de eikenprocessierups verwijdert.

Wat de gemeente doet

Het team Beheer en Service van Gooise Meren controleert regelmatig op de eikenprocessierups in de gemeente. Vindt het team de rups in een eik, dan gaat er een rood-wit lint om de boom. Binnen een week zuigt een aannemer het nest van de eikenprocessierups uit de boom. Daarna haalt de aannemer het lint weg, om aan te geven dat de nesten uit de boom verwijderd zijn. Er kunnen weer nieuwe nesten in de boom komen.

Meer informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u vinden op de website van het RIVM.

Reuzenberenklauw

Reuzenberenklauw. Foto: ramboldheiner, Pixabay
Foto: ramboldheiner, Pixabay

Herken de reuzenberenklauw

U herkent de reuzenberenklauw aan zijn lengte (tot 4 meter hoog), grote witte bloemschermen en hun dikke stengels met harde haren en paarsrode vlekken en strepen. De plant staat vooral langs wegen, fietspaden en op onbewerkt land. De plant verspreidt zich vooral via zaden.

Klachten

Het sap van de reuzenberenklauw bevat een stof die ernstige brandwonden kan geven aan mensen en dieren wanneer de huid ermee in aanraking komt. Brandblaren kunnen maandenlang blijven en zorgen vaak voor donkere littekens.

Wat u zelf kunt doen

Als u de Reuzenberenklauw in uw eigen tuin ziet staan, maai of schoffel de delen van de plant boven de grond. Hiermee voorkomt u verdere verspreiding. Belangrijk is om dat voor de zaadvorming te doen. Dit is normaal gesproken tijdens en na de bloeitijd. De bloeitijd is in juni en juli. De resten van de reuzenberenklauw mogen in de Gft-container.

Ziet u een reuzenberenklauw op een gevaarlijke plek in de openbare ruimte staan? Meld dit dan bij de gemeente.

Wat de gemeente doet

De gemeente maait de reuzenberenklauw in de openbare ruimte een paar keer per jaar. Hiermee willen we de verdere verspreiding van de plant tegengaan en het groeigebied terugdringen. De bestrijding van de reuzenberenklauw duurt een paar jaar.

Japanse duizendknoop

Japanse duizendknoop. Foto: HOerwin56, Pixabay
Foto: HOerwin56, Pixabay

Herken de Japanse duizendknoop

U herkent de Japanse duizendknoop aan rode bladstengel en rode puntjes bij de wortel. De bladeren staan om en om op de stengel.

Klachten

De Japanse duizendknoop verdringt andere planten en zorgt voor schade aan kabels en leidingen, wegen, funderingen en gebouwen. Daarnaast wordt de plant tot 3 meter hoog, wat voor overlast en onveilige situaties zorgt in het verkeer.

Wat u zelf kunt doen

Als u de Japanse duizendknoop in uw eigen tuin ziet staan, kunt u 2 dingen doen. Allereerst kunt u de delen van de plant boven de grond maaien of schoffelen. Het regelmatig afsteken en maaien voorkomt dat de plant zich verder verspreidt en zorgt ervoor dat de plant uiteindelijk verdwijnt. Daarnaast kunt u de plant compleet met wortel verwijderen. Wanneer u de plant met wortel en al verwijdert, zorg er dan voor dat er niks in de grond achterblijft. Hiermee voorkomt u verdere verspreiding. Elk wortelstukje kan weer een plant vormen. De resten van de Japanse duizendknoop mogen NIET in de Gft-container. Gebruik daarvoor de grijze container. Maak na het verwijderen van de plant uw gereedschap altijd schoon, bijvoorbeeld met een stoffer.

Ziet u een Japanse duizendknoop in de openbare ruimte staan? Meld dit dan bij de gemeente.

Wat de gemeente doet

De gemeente maait de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte 7 keer per jaar. Hiermee willen de verdere verspreiding van de plant tegengaan en het groeigebied terugdringen. De bestrijding van de Japanse duizendknoop duurt jaren.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

VVV Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden