Paspoort

Wilt u een nieuw paspoort aanvragen? Start uw aanvraag online met DigiD en betaal met iDEAL. Dit kan ook als uw oude paspoort kwijt of gestolen is. Na betaling komt u zonder afspraak naar het gemeentehuis. U neemt uw oude paspoort mee en levert een actuele pasfoto in. Heeft u ook een identiteitskaart of andere reisdocumenten? Neem deze dan ook mee. Binnen enkele minuten rondt u de aanvraag af. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort ophalen of (thuis) laten bezorgen. Voor bezorgen betaalt u extra.

Paspoort online aanvragen

Let op! Online een paspoort aanvragen is alleen mogelijk voor inwoners van 18 jaar en ouder. Doet u een aanvraag voor uw kind jonger dan 18 jaar? Maak een afspraak en regel uw aanvraag op het gemeentehuis.

Wat u moet weten

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Doe dan een spoedaanvraag. U start uw spoedaanvraag online en komt vóór 12.00 uur naar de snelbalie bij het gemeentehuis. Dit kan tijdens de openingstijden van onze publieksbalie. Heeft u vóór 12.00 uur uw aanvraag op het gemeentehuis afgerond, dan kunt u uw nieuwe paspoort de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen.

Kwijt of gestolen

U hoeft geen aangifte bij de politie te doen als uw paspoort kwijt of gestolen is. Bij de aanvraag van uw nieuwe paspoort bij de gemeente geeft u de vermissing op. Dat kan ook via onze online aanvraag paspoort. Vindt u alsnog uw paspoort terug? Die is niet meer geldig en levert u in bij de gemeente.

Bezorgen paspoort

Bij uw aanvraag kunt u aangeven of u uw paspoort na 5 werkdagen zelf komt ophalen op het gemeentehuis of dat u uw paspoort (thuis) wilt laten bezorgen. Dit kan op een tijdstip dat u goed uitkomt: op werkdagen, ’s avonds of in het weekend. Meer informatie over het bezorgen van paspoort of identiteitskaart vindt u op Thuisbezorgen door AMP Groep.

Oude paspoort houden

Wanneer u uw oude paspoort wilt houden, kan dit op de volgende manieren:

 • Bij het het afronden van uw aanvraag geeft u aan dat u uw oude paspoort wilt houden. Het document wordt meteen ongeldig gemaakt en u krijgt binnen 5 werkdagen uw nieuwe paspoort of identiteitskaart (thuis) bezorgd
 • Wilt u niet dat uw oude paspoort al ongeldig wordt gemaakt tijdens de aanvraag? Dan kunt u uw oude paspoort alleen houden wanneer u uw nieuwe paspoort komt afhalen op het gemeentehuis. U kunt dan niet kiezen voor thuisbezorging

Reizen met kinderen

Kinderen moeten altijd een eigen paspoort of identiteitskaart bij zich hebben als ze naar het buitenland reizen. Zie ook reizen met kinderen.

Verplicht vanaf 14 jaar

Vanaf 14 jaar is het verplicht om een geldig identiteitsbewijs, zoals een identiteitskaart, paspoort of rijbewijs, bij u te hebben

Legitimatieplicht in de zorg, ook voor kinderen jonger dan 14 jaar

Als u medische zorg nodig heeft, moet u een geldig identiteitsbewijs laten zien aan de zorgverlener. De legitimatieplicht in de zorg geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen jonger dan 14 jaar. Legitimeren kan met een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument.

Zakenpaspoort

Reist u veel? Dan kunt u ook een zakenpaspoort aanvragen. Dit kan nog niet online geregeld worden, maar regelt u op afspraak. Dit paspoort heeft 66 pagina's in plaats van 34 pagina's.

Geldigheid

Soort paspoort Geldig
Paspoort voor 18 jaar en ouder 10 jaar
Paspoort voor jongeren onder 18 jaar 5 jaar

Visum

Ieder land heeft eigen regels voor buitenlanders die hun land bezoeken. Soms is een geldig Nederlands paspoort voldoende. Maar het is ook mogelijk dat u een visum nodig heeft. Gaat u naar het buitenland? En wilt u weten of u een visum nodig heeft? Meer informatie leest u op de website van de Rijksoverheid. Wilt u daarna een visum aanvragen? Dan kunt u onder meer terecht bij de ANWB.

Online aanvragen

Inwoners van 18 jaar of ouder kunnen online een paspoort aanvragen. Doet u een aanvraag voor uw kind jonger dan 18 jaar? Maak dan een afspraak en regel de aanvraag op het gemeentehuis.

Volg de stappen voor uw online aanvraag.

 1. Start uw aanvraag online met DigiD en betaal met iDEAL. U kiest voor afhalen of bezorgen
 2. Kom na betaling zonder afspraak naar het gemeentehuis tijdens onze openingstijden
  • Lever uw pasfoto in. Let op de eisen voor een pasfoto. In het gemeentehuis kunt u geen foto laten maken
  • Neem alle identiteitsbewijzen en paspoorten mee die in uw bezit zijn. Ook als ze verlopen zijn
  • Zet uw handtekening en geef uw vingerafdruk
 3. Na het inleveren van uw pasfoto is uw paspoort na 5 werkdagen klaar. Kom zonder afspraak naar het snelloket in de hal. Op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur en woensdag tot 20.00 uur
 4. Heeft u gekozen voor (thuis)bezorgen? Dan krijgt u bericht van AMP Groep voor het maken van een afspraak. U kunt dan aangeven wanneer en op welk adres u het paspoort wilt laten bezorgen. Voor bezorgen betaalt u extra

Aanvragen bij balie

Wilt u uw paspoort liever niet online aanvragen of ben je jonger dan 18 jaar? Maak dan een afspraak op het gemeentehuis.

Meenemen bij uw aanvraag

 • Alle identiteitsbewijzen en paspoorten die in uw bezit zijn. Ook als ze verlopen zijn
 • Een nieuwe pasfoto. Let op de eisen. In het gemeentehuis kunt u geen foto laten maken
 • Bankpas. U betaalt met pin

Meenemen aanvraag jongeren tot 18 jaar

 • Je vraagt je paspoort persoonlijk aan bij de balie. Je ouders of verzorgers mogen meekomen
 • Al je identiteitsbewijzen en paspoorten. Ook als ze verlopen zijn
 • Een nieuwe pasfoto. Let op de eisen. In het gemeentehuis kun je geen foto laten maken
 • Schriftelijke toestemming van beide ouders of degenen die het gezag hebben. Laat ze het Toestemmingsformulier reisdocument invullen
 • Identiteitsbewijs van beide ouders of degene die het gezag heeft
 • Bankpas. Je betaalt met pin

Meenemen bij afhalen

 • Uw oude paspoort (als deze nog niet ongeldig is gemaakt door de gemeente)
 • Ben je jonger dan 12 jaar? Dan moet je samen met een ouder of verzorger het paspoort afhalen

Voor het afhalen hoeft u geen afspraak te maken. Kom naar het snelloket in de hal. Dat kan iedere werkdag van 8.30 tot 17.00 uur en op woensdag tot 20.00 uur.

Kosten 2019

Kosten paspoort
Soort paspoort Prijs
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder € 71,35
Paspoort voor personen van 18 jaar en ouder met spoedaanvraag € 119,95
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar € 53,95
Paspoort voor personen tot en met 17 jaar met spoedaanvraag € 102,55
Zakenpaspoort € 71,35
Zakenpaspoort met spoedaanvraag € 119,95
Thuisbezorgen van 1 paspoort € 10,25
Thuisbezorgen van 2 paspoorten of meer € 14,95

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

VVV Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden