Hulp voor kind bij scheiding

Een scheiding van ouders is altijd verdrietig en ingrijpend voor ouders en hun kind(eren). Hoe praat u als ouders na een echtscheiding met uw kind en met elkaar? En hoe zorgt u ervoor dat uw kind zo min mogelijk last heeft van de scheiding, ook als u samen niet meer goed door 1 deur kunt? De organisatie Jeugd en Gezin kan u bij veel van dit soort vragen helpen.

Contact opnemen met Jeugd en Gezin

Wat u moet weten

Jeugd en Gezin

Met veel vragen over echtscheiding en opvoeden kunt u terecht bij de organisatie Jeugd en Gezin. Jeugd en Gezin houdt opvoedspreekuren en organiseert cursussen en trainingen. De hulp is gratis en u heeft geen verwijzing nodig.

De gemeente

Ontstaat uit het contact met uw ex-partner vaak ruzie? Lukt het u niet om samen afspraken te maken over uw kind? En heeft u niet genoeg aan de hulp van de organisatie Jeugd en Gezin? Neem dan contact op met de gemeente. Onze jeugdconsulenten kunnen u helpen en u doorverwijzen naar specialistische hulp voor ouderschapsbemiddeling. U krijgt dan samen hulp voor hoe u met elkaar goede ouders kunt blijven van uw kind na de scheiding. Ook als uw kind veel last heeft van de scheiding kunt u met uw vragen terecht bij ons.

Ouderschapsbemiddeling en ouderschapsplan

  • Voor ouderschapsbemiddeling kunt u zich samen aanmelden bij de gemeente voor een afspraak. Bel hiervoor 035 207 00 00 of gebruik het contactformulier​​​​​​​
  • Een van onze jeugdconsulenten belt u voor een afspraak
  • De gemeente zet na de afspraak mogelijk specialistische hulp in. U leert tijdens deze hulp hoe u samen met uw ex-partner een goede ouder voor uw kind kunt blijven, zonder ruzie
  • U maakt samen met de hulpverlening een ouderschapsplan. Hierin staan afspraken over uw kind, waar u het als ouders allebei mee eens bent

Ouderschapsbemiddeling kan alleen worden ingezet als u en uw ex-partner daar allebei aan mee willen werken en wanneer u niet in een rechtszaak zit rond de scheiding.

Hulp voor uw kind

Voor uw kind kan het ook heel fijn zijn om zelf hulp te krijgen om met de scheiding om te gaan. Daarvoor bestaan verschillende mogelijkheden.

Kinderen uit de Knel

Bij Kinderen uit de Knel komen gescheiden ouders samen in een groep. Met oefeningen helpen ze elkaar om te stoppen met ruzies en om oplossingen te vinden voor terugkerende problemen. Op hetzelfde moment maken de kinderen in een kindergroep films, posters, tekeningen, graffiti, theater en muziek. Kijk voor meer informatie op de website van Kinderen uit de Knel.

KIES

KIES (Kinderen In Echtscheiding Situaties) organiseert spel- en praatgroepen voor kinderen van gescheiden ouders. Daarin leren ze overeenkomsten en verschillen herkennen tussen hun eigen situatie en die van andere kinderen. Kijk voor meer informatie op de website van KIES.

Villa Pinedo

Villa Pinedo is een website waarop kinderen van gescheiden ouders hun ervaringen met elkaar kunnen delen, elkaar adviseren en steunen. Zo kun je als kind van gescheiden ouders op zoek gaan naar een buddy, iemand die begrijpt wat je voelt en die je kan steunen. Daarnaast laat Villa Pinedo ouders beseffen hoe belangrijk hun gedrag is voor een kind om de scheiding te kunnen verwerken. Kijk voor meer informatie op de website van Villa Pinedo.

Kindertelefoon

Kinderen van gescheiden ouders die hun verhaal aan iemand kwijt willen kunnen bellen naar de kindertelefoon.

Hulp voor uzelf

Bij een scheiding komen veel dingen kijken. Op onze website vindt u informatie over wat u bij een scheiding moet (laten) regelen. Daarnaast zijn er organisaties die u kunnen helpen om te gaan met uw scheiding.

Versa

Zoek u ondersteuning voor uzelf na een scheiding? Dan kunt u terecht bij Versa Welzijn. U kunt zonder verwijzing van de huisarts zelf contact opnemen en een afspraak maken. Kijk voor meer informatie of het maken van een afspraak op de website van Versa Welzijn.

Vereniging MEE

Heeft u, uw ex-partner of uw kind een beperking? Of vind u het moeilijk om voor uzelf op te komen richting uw ex-partner? Dan kunt u hulp vragen aan MEE. MEE geeft informatie, advies en kortdurende ondersteuning zodat u zichzelf kunt redden. Kijk op de website van MEE voor de MEE-locatie in uw buurt.

Contact

Jeugd en Gezin

Neem contact op met Jeugd en gezin

Gemeente Gooise Meren

Neem contact op met de gemeente via het contactformulier of 035 207 00 00.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden