WOZ-waarde
De waarde van uw woning bepaalt de hoogte van onder andere de onroerendezaakbelasting (OZB). De gemeente bepaalt de waarde van woningen door woningen met elkaar te vergelijken. Wilt u de WOZ-waarde van uw woning weten? Ga dan naar het WOZ-waardeloket. In het taxatieverslag staat hoe de WOZ-waarde is bepaald. Heeft u in de loop van het jaar een huis gekocht of geërfd en wilt u een beschikking ontvangen? Vraag die dan op bij de gemeente.
Belang WOZ-waarde
WOZ staat voor Waardering onroerende zaken. Onroerende zaken zijn bijvoorbeeld huizen of bedrijfspanden. De gemeente stelt de WOZ-waarde van uw woning of pand vast. Deze woningwaarde bepaalt bijvoorbeeld de hoogte van uw onroerendezaakbelasting (OZB).
Naast de gemeente zijn er ook andere instanties die de WOZ-waarde gebruiken:
- de Belastingdienst
- het Waterschap
- verstrekkers van leningen
- verzekeraars
- instanties die de huurprijs van sociale huurwoningen bepalen
De gemeente is verplicht de WOZ-waarde door te geven aan instanties als de Belastingdienst en het Waterschap.
Waardebepaling
U kunt de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand (niet-woning) bekijken op wozwaardeloket.nl. Sinds eind februari 2023 zijn de vastgestelde waarden voor 2023 te bekijken.
Woningen
Door woningen te vergelijken, bepaalt de gemeente de waarde van een woning. Hierbij kijkt de gemeente naar:
- verkoopcijfers
- type woning
- gebruiksoppervlakte van de woning
- staat van de woning
- ligging van de woning
- kavelgrootte
- bijgebouwen zoals een garage of schuur
Niet elke woning bekijken we apart. Het bezoeken van een aantal woningen in de buurt is voldoende. De gemeente heeft namelijk al veel informatie over uw woning en kan de waarde van uw woning bepalen via vergelijkbare woningen .
Is een pand in de loop van het jaar verbouwd? Dan nemen we dit mee bij het bepalen van de waarde. Als de verbouwing nog niet klaar is, kijken we wat op 1 januari wel klaar is en wat de waarde daarvan is.
Niet-woningen
De waarde van niet-woningen zoals winkels, bedrijven en kantoren bepaalt de gemeente door te kijken naar:
- huurprijs per m2
- soort gebouw
- staat van het gebouw
- adres en plaats van het gebouw
Bij bijvoorbeeld verpleeghuizen, verzorgingshuizen, scholen en sportaccommodaties kan de gemeente geen verkoopprijzen of huurprijzen gebruiken om de waarde te bepalen. Deze gebouwen worden namelijk niet in het vrije verkeer verkocht.
Bezwaar maken
In het taxatieverslag staat hoe de WOZ-waarde is bepaald. De taxateur gaat graag met u in gesprek als u het niet eens bent met de vastgestelde WOZ-waarde. Neem contact op met de taxateur en bespreek uw bezwaren. Als het nodig is, passen we de WOZ-waarde meteen aan. Vaak is bezwaar maken niet nodig. Neem contact op via 035 207 00 00 of via het contactformulier.
Bent u het na het gesprek met de taxateur nog steeds niet eens met de WOZ-waarde, dan kunt u online bezwaar maken.
Alle beschikbare verkoopcijfers in Gooise Meren
Het taxatieverslag laat altijd 3 woningen zien die het meest lijken op uw huis. Soms zijn er niet 3 exact dezelfde woningen in de omgeving verkocht. Dan kijken we naar vergelijkbare verkochte woningen van een ander type of in een andere buurt.
De waarde van uw woning is niet alleen gebaseerd op de woningen die in het taxatieverslag staan. We gebruiken alle beschikbare verkoopcijfers in de gemeente Gooise Meren om de WOZ-waarde te bepalen.
Bekijk de WOZ-waarde op wozwaardeloket.nl.
Landelijk gemiddelde
Een landelijk gemiddeld stijgings- of dalingspercentage zegt weinig over de situatie in uw wijk. Uw WOZ-waarde kan bijvoorbeeld meer gestegen zijn dan het landelijk gemiddelde. De percentages kunnen daardoor afwijken van het landelijk gemiddelde.
WOZ-beschikking aanvragen
Heeft u in de loop van het jaar een huis gekocht of geërfd in gemeente Gooise Meren? En wilt u een WOZ-beschikking/waardebeschikking hebben?
Neem contact op via het contactformulier
- Stuur de akte van erfrecht mee als u het huis geërfd heeft.
Beschikking huurwoningen
Bent u huurder? Ook dan krijgt u een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde heeft namelijk invloed op uw maximale huurprijs. De huurprijs wordt bepaald via het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel. Sinds 1 oktober 2015 zijn meer punten gebaseerd op de WOZ-waarde. Daardoor heeft de waarde van de woning meer invloed op de huurprijs.
Het puntensysteem van het Woningwaarderingsstelsel geldt alleen voor sociale-huurwoningen.
Vragen
Heeft u een vraag over de belastingaanslag of de WOZ-waarde? Stel deze via het contactformulier, WhatsApp of bel naar 035 207 00 00.