WOZ-waarde
De gemeente stelt de waarde van uw woning of bedrijfspand vast. Dit heet de WOZ-waarde. Wilt u de WOZ-waarde weten? Ga dan naar het WOZ-waardeloket. Vanaf eind februari kunt u de WOZ-waarde van uw woning of bedrijfspand bekijken.
Wat u moet weten
WOZ staat voor waardering onroerende zaken. Onroerende zaken zijn bijvoorbeeld huizen of bedrijfspanden. De gemeente stelt de waarde vast. De WOZ-waarde is belangrijk voor verschillende zaken. Bijvoorbeeld om te bepalen hoeveel onroerendezaakbelasting (OZB) u moet betalen. Andere organisaties die de WOZ-waarde gebruiken zijn:
- De Belastingdienst
- Het Waterschap
- Verstrekkers van leningen
- Verzekeraars
- Organisaties die de huurprijs van sociale huurwoningen bepalen
De gemeente geeft de WOZ-waarde actief door aan de Belastingdienst en het Waterschap.
Vragen
Heeft u een vraag over de belastingaanslag of de WOZ-waarde? Stel die via het contactformulier, WhatsApp of bel naar 035 207 00 00.
Via het contactformulier, WhatsApp of telefoon kunt u geen bezwaar maken.
Waarde en taxatieverslag
De datum die we aanhouden voor het vaststellen van de WOZ-waarde noemen we de waardepeildatum. De WOZ-waarde die u in 2025 ontvangt, gaat uit van waardepeildatum 1 januari 2024. De waardepeildatum ligt dus in het verleden. De gemeente gebruikt namelijk de verkoopprijzen van een heel jaar om de WOZ-waarde vast te stellen.
Waarde geldt vanaf 1 januari voor hele jaar
De WOZ-waarde die u eind februari ontvangt geldt vanaf 1 januari van dat jaar voor het hele jaar. De WOZ-waarde die u eind februari 2025 ontvangt geldt dus vanaf 1 januari 2025 en voor heel 2025.
Waarde en taxatieverslag
De gemeente bepaalt de WOZ-waarde van woningen en bedrijfspanden door deze met elkaar te vergelijken. Voor woningen kijkt de gemeente naar:
- Verkoopcijfers
- Type woning
- Gebruiksoppervlakte van de woning
- Staat van de woning
- Ligging van de woning
- Kavelgrootte
- Bijgebouwen. Bijvoorbeeld een garage of schuur
Voor bedrijfspanden kijkt de gemeente naar:
- Verkoopcijfers
- Huurprijs per m2
- Soort gebouw. Bijvoorbeeld een winkel of kantoor
- Staat van het gebouw
- Ligging van het gebouw
- Kavelgrootte
- Bijgebouwen. Bijvoorbeeld een parkeerplaats
Taxatieverslag
Van elke woning en elk bedrijfspand maakt de gemeente een taxatieverslag. U kunt het taxatieverslag online bekijken als de aanslag op uw naam staat.
In het taxatieverslag staan altijd 3 verkochte woningen of bedrijfspanden, die het meest op die van u lijken. Zijn die er in niet in uw straat? Dan kijken we naar verkochte woningen of bedrijfspanden van een ander type of in een andere buurt. We houden wel rekening met de verschillen.
Bij het bepalen van de WOZ-waarde gebruiken we alle verkoopcijfers in de gemeente Gooise Meren. We hebben dus niet alleen gekeken naar de 3 woningen of bedrijfspanden die in het taxatieverslag staan.
Landelijk gemiddelde
Een landelijk gemiddeld stijgings- of dalingspercentage zegt weinig over de situatie in uw wijk of straat. Uw WOZ-waarde kan bijvoorbeeld meer gestegen zijn dan het landelijk gemiddelde.
Oneens met de WOZ-waarde
Bent u het niet eens met de WOZ-waarde? Bezwaar maken kan binnen 6 weken na de datum van de WOZ-beschikking. Na deze 6 weken is bezwaar maken niet meer mogelijk en staat de WOZ-waarde vast. Wilt u meer weten over uw WOZ-waarde? Bel dan 035 20 70 000.
WOZ-beschikking
Heeft u in de loop van het jaar een huis of bedrijfspand gekocht of geërfd in gemeente Gooise Meren? En wilt u een WOZ-beschikking?
Neem contact op via het contactformulier
Stuur de akte van erfrecht mee als u het huis of bedrijfspand geërfd heeft.
Beschikking huurwoning
Bent u huurder? Dan krijgt u ook een WOZ-beschikking. De WOZ-waarde heeft namelijk invloed op uw maximale huurprijs als u een sociale-huurwoning heeft.