Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid in uw wijk is belangrijk. Is er een onveilige situatie, meld dit bij de gemeente. De gemeente kan dan maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een smileybord in straten waar te hard gereden wordt.
Maak een melding openbare ruimte
Soms kunt u de situatie ook zelf oplossen, bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken. Vaak zijn het buurtbewoners zelf die te hard rijden of op de stoep fietsen. Elkaar aanspreken en bewust maken van het gedrag kan helpen.
Wat de gemeente doet
Als u een melding maakt, onderzoekt de gemeente de situatie. We kijken of en hoe we de straat veiliger kunnen maken. U krijgt daarover van ons bericht. Hieronder leest u welke maatregelen we kunnen nemen.
Smileybord
Op een smileybord ziet de automobilist of hij te hard rijdt. Bij te hard rijden ziet de automobilist een boze smiley. We hopen zo het rijgedrag te beïnvloeden.
Voorwaarden smileybord:
- Er wordt te hard gereden in de straat (blijkt uit data van de gemeente)
- Het smileybord blijft ongeveer 3 weken hangen. Daarna gaat het naar een andere plek
Verkeersdrempel
We leggen nooit zomaar een verkeersdrempel aan. Een verkeersdrempel is namelijk duur en niet alle buurtbewoners willen altijd een drempel. Er zitten namelijk ook nadelen aan zoals extra geluid en trillingen.
Voorwaarden voor het plaatsen:
- beste oplossing voor de verkeersveiligheid volgens onderzoek
- merendeel van de bewoners in de straat is het eens met het plaatsen van de drempel
Is er besloten om een drempel te plaatsen? Dan wordt de drempel aangelegd als de straat aan de beurt is voor groot onderhoud. De verkeersdrempel wordt dus niet direct geplaatst.
Eenrichtingsverkeer
Soms rijdt verkeer juist harder in een straat met eenrichtingsverkeer. Het instellen van eenrichtingsverkeer maakt een straat dus niet altijd veiliger. Daarom maken we een straat niet zomaar eenrichtingsverkeer.
Voorwaarde voor het instellen van eenrichtingsverkeer:
- de hele buurt is het ermee eens
Het verkeer moet daarna namelijk omrijden via andere straten. Daardoor kan het in andere straten drukker worden. We willen het probleem niet verplaatsen, maar oplossen.
Wat de gemeente niet doet
De gemeente is niet verantwoordelijk voor het handhaven van de snelheid. Dit is namelijk een politietaak. De boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) hebben hier geen bevoegdheid voor.
Extra 30 kilometerbord
Is uw wijk een 30 kilometerzone, dan plaatst de gemeente geen extra bord in uw straat. We proberen het aantal verkeersborden te beperken. Daarom is niet alleen de straat, maar de hele wijk een 30 kilometerzone.
Verkeersspiegels
Verkeersspiegels worden niet meer geplaatst. Spiegels maken het verkeer namelijk niet veiliger. Dat komt doordat spiegels:
- beslaan bij regen en kou, waardoor het zicht slecht is
- vernield worden
- verdraaid worden
- het beeld vertekenen
- de blik van de weg afleiden
Daardoor is in de spiegels niet of niet goed te zien of er verkeer is. Dit zorgt juist voor onveilige situaties omdat bestuurders ervan uitgaan dat ze het verkeer in de spiegel kunnen zien.
Hekje tegen fietsers
De gemeente plaatst geen hekken om te voorkomen dat fietsers op de stoep fietsen. Mensen met een rollator, rolstoel of kinderwagen kunnen er dan ook niet meer langs.
Bij fietsers op de stoep kunnen boa’s handhaven.