Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Musea Gooise Meren

In gemeente Gooise Meren kunt u verschillende musea bezoeken.

Musea

Comeniusmuseum

Het Comeniusmuseum staat in het teken van de Tsjechische geleerde Jan Amos Comenius. Het museum en het mausoleum bevinden zich in een voormalig klooster in Naarden Vesting (Kloosterstraat 33). Het mausoleum is de laatste rustplaats van Comenius.

Openingstijden Comeniusmuseum

Forteiland Pampus

In 1887 werd in het IJmeer Forteiland Pampus aangelegd. Pampus maakte deel uit van de Stelling van Amsterdam, met als doel het verdedigen van de vaargeul. Nu is het een toeristische trekpleister met excursies en evenementen. Vanuit Muiden vaart er een veerboot naar het eiland.

Muiderslot

Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel dat rond 1280 onder leiding van graaf Floris V is gebouwd. Naast rondleidingen door het eeuwenoude gebouw is er een kruidentuin en zijn er evenementen. Sinds 2012 is het Waterschildpaviljoen er. In dit paviljoen zijn tentoonstellingen over de historisch belangrijke rol van het Muiderslot bij de verdediging van Holland.

Openingstijden Muiderslot

Vestingmuseum

Het Nederlands Vestingmuseum bevindt zich sinds 1995 in en op Bastion Turfpoort. De collectie en de tentoonstellingen geven een goed beeld van een aantal zaken:

  • De geschiedenis van de vestingbouw
  • Het belang van de Vesting als verdedigingswerk
  • Het leven in de Vesting

Openingstijden Vestingmuseum

Weegschaalmuseum

Het Weegschaalmuseum bevindt zich in het Spaanse Huis. U kunt hier bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van het meten en wegen ontdekken.

Openingstijden Weegschaalmuseum