Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Archeologie en opgravingen

In de bodem zitten sporen van onze geschiedenis. Bijvoorbeeld munten en scherven. Er zijn speciale regels voor het opgraven van waardevolle resten. Op deze pagina leest u welke regels dat zijn.

Vondst melden

Wat u moet weten

De bodem zit vol scherven, munten en andere waardevolle resten. Wat eeuwenlang in de bodem bewaard kan worden, valt na opgraven soms zomaar uit elkaar. Bijvoorbeeld omdat er zuurstof bij komt. Belangrijke vondsten willen we goed bewaren. Daarom zijn er regels. Op deze kaart met erfgoed ziet u welke regels er in uw buurt gelden. Alle regels staan ook in de paraplubestemming archeologie.

In heel Gooise Meren geldt:

  • U mag geen metaaldetector gebruiken
  • U mag geen waardevolle resten opgraven zonder toestemming

Heeft u iets gevonden en wilt dat de gemeente of de provincie dit onderzoekt? Doe een melding via ons contactformulier.

Het landschap van Gooise Meren

Gooise Meren heeft een afwisselend landschap. Verschillende gebieden komen hier samen, zoals heuvels, rivier, zee en veenweiden. Deze gebieden hebben invloed op hoe dorpen en steden zijn gebouwd, en dus ook op wat er in de bodem zit. In de gebiedsbiografie van Gooise Meren leest u meer over het landschap. 

Op pad in het landschap

Wilt u meer weten over het landschap of archeologie? De Nederlandse Archeologievereniging heeft een werkgroep die bijeenkomsten organiseert in Gooise Meren. Ook zijn er in de gemeente verschillende wandelroutes die u meer leren over het landschap.