Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Noodopvanglocatie asielzoekers Rijksweg 81 in Naarden

Het college van BenW verleent medewerking aan het verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een noodopvanglocatie te realiseren aan de Rijksweg 81 in Naarden. Deze locatie staat ook wel bekend als de Witte Toren. Het gebouw aan de Rijksweg 81 is op korte termijn geschikt te maken voor de opvang van 150 mensen. In eerste instantie voor een periode van twee jaar. Na één jaar onderzoekt de gemeente of deze termijn verlengd wordt. Naar verwachting gaat de opvanglocatie in september open.

Informeren omwonenden

Omwonenden van de noodopvanglocatie zijn met een brief geïnformeerd en uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst, waarbij ook het COA aanwezig is. Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie van opvanglocaties en de opvang en begeleiding van asielzoekers. Bij grote belangstelling organiseert de gemeente een extra bijeenkomst. Meer informatie is te vinden op gooisemeren.nl/vluchtelingen.

Locatiekeuze

De gemeente heeft de afgelopen maanden, conform de afspraken en taakstelling, gezocht naar geschikte locaties voor asielopvang. Meerdere locaties zijn door het COA afgewezen, omdat deze niet voldoen aan de criteria. Denk hierbij aan voldoende ruimte, goede bereikbaarheid voor de hulpdiensten en de nabijheid van voorzieningen als onderwijs en openbaar vervoer. De locatie ligt op een bedrijventerrein en heeft geen invloed op woningbouwplannen.

Landelijke opgave

De Rijksoverheid dringt er bij gemeenten op aan om het landelijke aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel te ontlasten om te voorkomen dat vluchtelingen in de buitenlucht moeten slapen. Gemeente Gooise Meren neemt haar verantwoordelijkheid en heeft mee gezocht naar een goede locatie voor de opvang van asielzoekers door het COA. Op 14 juni 2024 legde het COA een officieel verzoek bij het college neer. Het college besloot op 24 juni positief. Op 26 juni 2024 is de raad geïnformeerd.

Onze regio Gooi en Vechtstreek heeft de opdracht vanuit het Rijk om ongeveer 1.500 vluchtelingen op te vangen. Gemeente Gooise Meren heeft als taakstelling voor 389 mensen opvang te realiseren.