Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Flitscamera’s ingezet om spoorwegovergangen veiliger te maken

Gemeente Gooise Meren krijgt vanaf 1 mei 2024 flitscamera’s bij 4 overwegen. Weggebruikers die langs de dalende spoorbomen rijden, of die gaan rijden terwijl de lichten van de spoorwegovergang nog knipperen, krijgen een boete. De afgelopen weken zijn de flitscamera’s getest. De meeste weggebruikers wachtten netjes bij de overgang. Maar er waren ook gebruikers die overstaken terwijl het (nog) niet veilig was. Om ongelukken te voorkomen worden er nu camera’s ingezet.

Nog te vaak rijden automobilisten, brommerrijders, vrachtwagen- en buschauffeurs een spoorwegovergang over wanneer de rode lampen knipperen en de slagbomen sluiten. De afgelopen tijd gebeurde dit zelfs ruim 350 keer per week in Gooise Meren. Het oversteken van een spoorwegovergang waar het rode licht nog brandt is levensgevaarlijk. Daarom is ProRail in samenwerking met het Openbaar Ministerie gestart met het plaatsen van flitscamera’s bij spoorwegovergangen. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geld beschikbaar gesteld voor de flitscamera’s.

Veiliger gedrag bij overwegen

Weggebruikers die de afgelopen weken geflitst werden krijgen nog geen bon, omdat de camera’s toen nog getest werden. Vanaf 1 mei krijgen overtreders wel een bon. Voor automobilisten, motorrijders en vrachtwagens is het boetebedrag maximaal 300 euro. Brom- en snorfietsen kunnen bij overtreding een boete krijgen van 210 euro. Het doel is niet het schrijven van boetes, maar zorgen dat mensen stoppen voor de spoorwegovergang. ProRail weet dat flitscamera’s werken. Op verschillende plekken neemt het aantal boetes af na het plaatsen van de flitscamera’s. Bijvoorbeeld in Bunnik, waar na 2 maanden handhaving het aantal boetes al afneemt.

Speciale camera’s

Voor de overwegen zijn speciale camera’s nodig. Het slimme camerasysteem analyseert de beelden en slaat bij een mogelijke overtreding de beelden op. De camerabeelden worden vervolgens bekeken door buitengewoon opsporingsambtenaren. Als een kenteken in beeld komt bij een overtreding, krijgt de bestuurder een bekeuring thuisgestuurd via het CJIB.

1 gemeente, 5 camera’s

De handhaving met flitscamera’s begint op woensdag 1 mei 2024. De flitscamera’s staan op de volgende overwegen: Generaal de la Reylaan, Veerstraat/Meerweg, Herenstraat en de Cort van de Lindelaan. De flitscamera’s aan de Comeniuslaan/Zwarteweg worden op een later moment geplaatst. Ook op andere overwegen worden camera’s geïnstalleerd.