Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

College stelt veiligheidsplan noodopvanglocatie Rijksweg 81 Naarden vast

Op dinsdag 8 oktober 2024 heeft het college het veiligheidsplan en de gedoogbeschikking vastgesteld, om een noodopvanglocatie aan de Rijksweg 81 in Naarden mogelijk te maken. Met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is overeenstemming over de verdeling van de kosten van de beheersmaatregelen in het veiligheidsplan. Daarmee kan ook de bestuursovereenkomst worden getekend, waarin is opgenomen dat het COA zich inspant om op de opvanglocatie overwegend nareizigers te plaatsen, bestaande uit gezinnen met kinderen en echtparen. De noodopvang zal tussen half november en half december in gebruik genomen kunnen worden.

Veiligheidsplan

Een adequaat veiligheidsplan is noodzakelijk voor het ondertekenen van de bestuursovereenkomst met het COA. Het plan bevat maatregelen die zorgen voor een veilige noodopvang. In het plan, dat op 8 oktober 2024 bij het College voorlag ter besluitvorming, staat aangegeven welke van de maatregelen moeten zijn uitgevoerd voordat de locatie in gebruik wordt genomen.

Gedoogbeschikking vanwege opvangcrisis

Voor de realisatie van de (tijdelijke) opvang is een omgevingsvergunning vereist. De opvangcrisis in Nederland vraagt om snelle oplossingen en om deze reden geeft de gemeente Gooise Meren een zogenoemde gedoogbeschikking af. Hierdoor kan de noodopvang vooruitlopend op de omgevingsvergunning in gebruik worden genomen. De vergunningaanvraag is gepubliceerd op overheid.nl.

Maximaal 2 jaar opvang

Het college heeft, mede na gesprekken met omwonenden en ondernemers, besloten de opvangperiode te beperken tot maximaal 2 jaar. Deze termijn is opgenomen in de bestuursovereenkomst met het COA. Als het COA na deze 2 jaar een permanente opvanglocatie wil realiseren, moet hierover uiterlijk een jaar voor het einde van de termijn een besluit worden genomen. Het college wil hierover al eind 2024 duidelijkheid verschaffen. In de bestuursovereenkomst staat ook dat het COA zich tot uiterste inspant om op de opvanglocatie overwegend nareizigers te plaatsen, bestaande uit gezinnen met kinderen en echtparen. Onze gemeente beschikt over onderwijscapaciteit die op andere locaties van het COA niet altijd (tijdig) beschikbaar is. Daarmee ligt de plaatsing van nareizigers met kinderen ook voor het COA meer voor de hand.

Opening

Het is de verwachting dat de opvanglocatie tussen half november en half december in gebruik genomen kan worden.

Thema-uur raad

Om de gemeenteraad goed te informeren, gaf het college op 2 oktober 2024 tijdens een thema-uur een toelichting. Hierin zijn de besluitvorming, het proces en de verdere procedure besproken.

Achtergrond

De gemeente Gooise Meren wil medewerking verlenen aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een noodopvang te realiseren op de Rijksweg 81. De gemeente werkt hierbij samen met het COA om de tijdelijke noodopvanglocatie te realiseren Deze locatie biedt onderdak aan maximaal 150 asielzoekers. De gemeente draagt hiermee bij aan de landelijke taakstelling. Gooise Meren moet voor 389 asielzoekers opvang regelen.