Hoe u de Oekraïners kunt helpen

U kunt hulp bieden via bestaande lokale en landelijke organisaties, bijvoorbeeld door spullen of geld te doneren. U kunt ook vrijwilligerswerk doen.

Oekraïense vluchtelingen die in Nederland zijn en gastgezinnen kunnen bij inloopuren van Versa Welzijn informatie krijgen over activiteiten.

Initiatieven vanuit de samenleving

Veel inwoners van Gooise Meren willen zelf een bijdrage leveren. Als u dat wilt, kunt u een bestaande (hulp)organisatie steunen. Dat kan lokaal, maar ook landelijk.

Vragen? Neem contact op

Heeft u vragen over de hulp aan en opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Gooise Meren? Stuur een e-mail naar oekraine@gooisemeren.nl.

Lokale en landelijke hulporganisaties

U kunt als inwoner van Bussum, Naarden, Muiden en Muiderberg op veel manieren helpen. Bijvoorbeeld met opvang, voedsel, kleding en spullen. In onze gemeente en landelijk zetten verschillende organisaties zich in voor vluchtelingen.

Inzamelen spullen door Stichting Kinderen in Nood

Stichting Kinderen in Nood zamelt op grote schaal hulpgoederen in en zorgt voor transporten nabij het oorlogsgebied.

De Groene Ruijter

Als u spullen wilt brengen, dan bent u van harte welkom. Kleding en meubels kunt u niet meer brengen door gebrek aan ruimte. Kijk ook op de Facebookpagina van De Groene Ruijter. Daar leest u welke spullen echt nodig zijn.

Weggeefwinkel

Op dinsdag en donderdag tussen 9.30 en 13.00 uur kunnen Oekraïense vluchtelingen langskomen bij het weggeefwinkeltje van de Groene Ruijter. Tijdens deze tijden kunt u ook spullen brengen.

Ontmoetingsplek met koffie

Iedere dinsdag tussen 9.00 en 10.00 uur is er bij de Groene Ruijter een koffieochtend voor Oekraïense vluchtelingen die in contact willen komen met elkaar.

Nederlandse les

Iedere dinsdagochtend tussen 10.00 en 12.00 uur kunnen Oekraïense vluchtelingen Nederlandse taalles volgen. Vluchtelingen die graag taallessen willen volgen kunnen een mailtje sturen naar grru@altijdwerkplaats.nl.

Verbindingsavonden

Oekraïense vluchtelingen die interesse hebben in verbindingsbijeenkomsten zoals kookavonden en naailessen kunnen een mailtje sturen naar grru@altijdwerkplaats.nl.

VluchtelingenWerk Nederland

Op de site van VluchtelingenWerk Nederland staat veel informatie over hoe u kunt helpen:

Inzamelingsactie Rode Kruis

Het Rode Kruis houdt een inzamelingsactie voor directe hulp aan mensen in Oekraïne. U kunt geld doneren aan Giro 5125 of via de nationale actie aan Giro 555.

UNHCR

De internationale vluchtelingenorganisatie UNHCR helpt in Oekraïne en in omliggende buurlanden door ter plekke noodhulp te bieden.

Over geld doneren aan UNHCR

Airbnb

Via Airbnb kunt u gratis of met korting een verblijf aanbieden om vluchtelingen onderdak te geven.

Vluchtelingen aan onderdak helpen via Airbnb

Vrijwilligerswerk

Wilt u vrijwilligerswerk doen? Neem dan contact op met Nicole Wendt van Versa Welzijn: n.wendt@versawelzijn.nl of 06 13 96 65 25. Versa Welzijn regelt het vrijwilligerswerk aan vluchtelingen uit Oekraïne.

Meer informatie

Website Rijksoverheid

Op de site van de Rijksoverheid vindt u informatie over de Russische inval in Oekraïne:

Website Vluchtelingenwerk

Op de website van Vluchtelingenwerk is veel informatie in verschillende talen te vinden voor gevluchte Oekraïners die al in Nederland zijn:

RefugeeHelp.nl

RefugeeHelp.nl is er voor Oekraïense vluchtelingen en iedereen die zich voor hen wil inzetten. Het maakt Oekraïense vluchtelingen wegwijs vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen. De informatie op de site is te lezen in het Nederlands, Engels, Oekraïens en Russisch:

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden