Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden

Parkeerterrein gemeentehuis afgesloten tot en met 10 januari 2024

Vanaf 3 december 2023 14.00 uur tot en met 10 januari 2024 17.00 uur kunt u niet parkeren op het terrein voor het gemeentehuis.

Woonruimte huren of kopen

De vraag naar woonruimte in Gooise Meren is groot. Hierdoor is het vinden van een sociale huurwoning niet makkelijk. Het toewijzen van sociale huurwoningen gaat niet via de gemeente, maar via WoningNet. Op deze pagina leest u meer over het vinden van woningen in onze gemeente.

Huurwoningen

Sociale huurwoning

Gemeente Gooise Meren wijst zelf geen woningen toe. Dit doen woningcorporaties via de website WoningNet. Voor het vinden van een sociale huurwoning kijkt u op de website van WoningNet Gooi en Vechtstreek. Schrijf u in bij WoningNet als u op woningen wilt reageren.

Verdeling van sociale huurwoningen

Woningcorporaties wijzen woningen toe via WoningNet. Woningzoekenden die hebben gereageerd op een sociale huurwoning komen in een volgorde te staan. Als u langer ingeschreven staat, komt u meer bovenaan te staan. Dus hoe langer u staat ingeschreven bij WoningNet, hoe meer kans u maakt op een woning.

Voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning

Alleen in heel bijzondere situaties kunnen mensen voorrang (urgentie) krijgen bij het zoeken naar een woning.  Urgentie is alleen mogelijk als u aan alle urgentievoorwaarden voldoet. Met de Urgentiewijzer van het Urgentiebureau Gooi en Vechtstreek kunt u zelf onderzoeken of u kunt doorgaan met de urgentieaanvraag.

Om urgentie te kunnen aanvragen, moet u ingeschreven staan bij WoningNet Gooi en Vechtstreek en moet u kunnen aantonen dat u met grote regelmaat op woningen reageert via WoningNet. Zo heeft u meer kans op het vinden van een sociale huurwoning. Heeft u urgentie aangevraagd? Dan beoordeelt een onafhankelijke urgentiecommissie of u in aanmerking komt voor urgentie.

Krijgt u geen urgentie voor een sociale huurwoning? Dan kunt u bekijken of de spoedzoekregeling of woningruil een optie voor u is. Naast deze opties kunt u proberen woningruimte te krijgen door u in te schrijven bij WoningNet in een andere woonregio in andere delen van het land. Bent u het niet eens met de afwijzing van uw urgentieaanvraag? Dan kunt u daarop een bezwaar indienen. Hoe u dit doet, staat in uw besluit op uw urgentieaanvraag vermeld.

Woning zoeken met spoed (spoedzoekregeling)

Via WoningNet is een deel van de woningen voor woningzoekenden die met spoed een woning zoeken. U kunt elke maand meedoen aan de spoedzoekregeling. Dit gaat via een loting. Hoe lang u staat ingeschreven bij WoningNet maakt hierbij niet uit.

Als u meedoet aan de spoedzoekregeling, wordt er niet gekeken naar de woonwensen die u heeft ingevuld. De woonruimte kan in elke woonplaats binnen de regio Gooi en Vechtstreek zijn.

Voor de spoedzoekregeling schrijft u zich elke maand apart in. Meer over de voorwaarden en hoe de spoedzoekregeling werkt vindt u op de website van WoningNet. Zoek op het woord: spoedzoekregeling.

Woningruil bij sociale huurwoningen

Woont u in een sociale huurwoning en wilt u verhuizen, maar staat u te kort ingeschreven bij WoningNet om bovenaan de wachtlijst te komen bij het reageren op een andere woning? Dan is woningruil misschien iets voor u. Bij woningruil zoekt u zelf iemand met wie u de woning wilt ruilen. Woningruil kan als u aan de voorwaarden voldoet. Kijk voor de voorwaarden op de website van WoningNet.

Huurwoningen in de vrije sector

Een huurwoning in de vrije sector, is een huurwoning met een huurprijs vanaf € 808,06 (prijspeil 2023). Een huurwoning in de vrije sector hoeft niet te worden verdeeld via de regels voor sociale huurwoningen. U vindt deze huurwoningen in de regio op de website van WoningNet en op andere websites.

Uw woning tijdelijk verhuren

Heeft u een leegstaande woning of kantoorruimte in de gemeente Gooise Meren? U mag die onder voorwaarden tijdelijk verhuren. U heeft hiervoor een vergunning nodig.

Meer informatie

Woning huren

Koopwoningen

Woning kopen van woningcorporaties

Soms bieden corporaties woningen te koop aan. Corporatie Dudok Wonen biedt in Gooise Meren 'sociale koopproducten' aan: Koop Goedkoop en Kopen naar Wens. Ook woningcorporatie De Alliantie biedt koopwoningen aan.

De gemeente heeft met woningcorporaties afgesproken dat een deel van de huurwoningen verkocht mag worden. Ook is afgesproken dat het aantal sociale huurwoningen hetzelfde moet blijven. Woningcorporaties kunnen dus niet onbeperkt woningen verkopen.

Starterslening

Als u voor het eerst een huis gaat kopen is het vaak lastig om voldoende te lenen bij een bank. Met een Starterslening heeft u extra geld om uit te geven bij de aankoop van een huis. Om de lening aan te vragen moet u aan voorwaarden voldoen.

Meer informatie

Huis kopen

Daklozenopvang

Briefadres

Heeft u geen woonadres? Dan kunt u zich bij de gemeente laten inschrijven op een briefadres. Een geldig briefadres is belangrijk voor het vinden van werk of het krijgen van een uitkering. Dit kan het adres van een familielid, vriend of kennis zijn. U kunt dan op uw briefadres post ontvangen.

Als u geen adres bij familie of naasten kan gebruiken als briefadres dan kan de gemeente u onder voorwaarden verder helpen met een briefadres bij Versa Welzijn in Gooise Meren.

Dakloos

Bent u dak- of thuisloos? Heeft u geen woonplek of een plek om te logeren? Dan kunt u contact opnemen met het opvanghuis voor dak- en thuislozen in Hilversum De Cocon, Neuweg 95 in Hilversum.  

Overdag kunt u terecht bij de open inlooplocaties: