Wateractiviteiten

De naam zegt het al: Gooise Meren is een waterrijk gebied. Naast het prachtige natuurgebied Naardermeer hebben Muiden en Muiderberg een echte watersportcultuur. In de gemeente zijn 2 stranden met een goede kwaliteit zwemwater. Sinds 2015 is er een sloepennetwerk.

Aan het water

Zwemstrand Naarderbos

Tussen Golfbaan Naarderbos en Jachthaven Naarden ligt Zwemstrand Naarderbos. Op een steenworp afstand van het strand zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden. Er is geen professioneel toezicht aanwezig. Toegang is gratis. Goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Zwemstrand Muiderberg

Aan de Noordzijde van Muiderberg ligt een uitgestrekt strand. Vlakbij zijn er diverse recreatie- en eetgelegenheden. Er is geen professioneel toezicht aanwezig. Toegang is gratis. Goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Op het water

Naardermeer

Natuurmonumenten verzorgt boottochten over het bijzondere Naardermeer. Het vertrekpunt is Gasterij Stadzigt in Naarden.

Bruggen en sluizen

De Rijksoverheid houdt een website met vaarweginformatie bij. Hier is alle actuele informatie over openingstijden van bruggen, sluizen en vaarwegen te raadplegen.

Sloepennetwerk

Sinds 2015 heeft de regio Gooi- en Vechtstreek een sloepennetwerk. Aan de hand van knooppunten is het eenvoudig om vaarroutes voor sloepen te plannen. VVV Gooi & Vecht heeft meer informatie over het sloepennetwerk.

Randmerengebied

Randmeren

Het randmerengebied bestaat uit een groot aantal meren die met elkaar verbonden zijn. Van het Eem- en Gooimeer tot aan het Veluwemeer en Ketelmeer. Veel jachthavens zijn direct gelegen aan de meren. De Randmeren kenmerken zich door een bijzondere natuurontwikkeling. Er is veel te beleven en te ontdekken, zowel op als aan het water.

Op Gastvrije Randmeren staat uitgebreide informatie over waterplanten, eilanden en aanlegplaatsen.

Kwaliteit zwemwater

Met warm weer komt er op openbare zwemplekken helaas vaak blauwalg voor. Sommige blauwalgen zijn giftig en zorgen in de zomer voor veel overlast. Als u in besmet water zwemt, komen giftige stoffen via uw mond uw lichaam binnen en kunt u ziek worden. Honden en andere huisdieren kunnen ook ernstig ziek worden van de blauwalg.

Veilig zwemmen

De kwaliteit van het zwemwater in meren en plassen wordt bijgehouden op zwemwater.nl. Het is verstandig om voordat u gaat zwemmen te kijken of het water veilig is. Is volgens de website het zwemwater veilig, maar vertrouwt u het bij aankomst toch niet? Blijf dan uit het water.