Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. Alleen voor rijbewijzen en reisdocumenten die binnen 14 dagen verlopen of al zijn verlopen kunt u een afspraak maken. Ook kunt u veel producten en diensten online aanvragen.​​​​​​​

Meer weten? Houd de overzichtspagina over corona​​​​​​​​​​​​​​ goed in de gaten!

Nieuwsbrief Gooise Meren 5 september 2019

Nieuwe straatnamen Krijgsman Muiden

Door de straatnamencommissie Gooise Meren is een aantal nieuwe straatnamen voorgesteld voor de nieuwe straten bij de Krijgsman in Muiden. Het college heeft het advies van de commissie overgenomen. Bij de keuze van de straatnamen is een relatie gelegd met de voormalige kruitfabriek die op deze locatie was gevestigd. Enkele nieuwe straatnamen zijn bijvoorbeeld 'Schietkatoen', 'Kruitmolen' en 'Het Korte lontje'.

De volgende straatnamen krijgen een plek in het project Krijgsman

 • De Eendenkooi, dit was de naam van de kruitopslagplaats van de kruitfabriek die op 13 juni 1963 is ontploft.
 • De Oude Molen, de naam verwijst naar de vestiging van de buskruitfabriek “de oude molen” nabij Ouderkerk a/d Amstel. In Amstelveen is er ook een straat die daarom Oude Molen
 • Voorlader, is een wapen via de loop van voren wordt geladen met buskruit
 • Schietkatoen, dit is een ontplofbare stof welke vroeger gebruikt werd voor de ontsteking van buskruit
 • Kardoes, dit is een met buskruit gevulde zak of koker
 • Vuursteen, hiermee wordt het buskruit ontstoken (in een voorlader)
 • Achterlader, is een wapen waarbij aan de achterkant van de loop een kamer is aangebracht waarin het buskruit wordt geladen.
 • Kruitmolen, werd vroeger gebruikt voor het maken van buskruit.

De straatnamencommissie heeft er daarnaast voor gekozen om de drie hofjes samenhang te geven door ze te benoemen met namen die bij elkaar horen (ook handig voor de vindbaarheid in de nieuwe wijk). Een affuit is een onderstel van een kanon. Er komen drie hofjes, genoemd baar drie soorten affuiten. Daarbij is rekening gehouden met namen die op zich goed te spellen/ schrijven en uit te spreken zijn.

 • Scheepsaffuithof, een onderstel (affuit) voor een kanon op een schip
 • Duikaffuithof, een onderstel van geschut dat vóór en ná het schot onzichtbaar is.
 • Spreidaffuithof, een onderstel op wieltjes voor een kanon

Tevens zijn er nog een aantal straatnamen opgevoerd en vastgesteld welke een relatie hebben met kruit.

 • Het Korte lontje, uitdrukking (met een verwijzing naar de kruitfabriek)
 • De Lange lont, uitdrukking (met een verwijzing naar de kruitfabriek)
 • Laan der Artillerie, artillerie of geschut is in de krijgsmacht het wapen dat vuursteun geeft
 • Pankruitpad, fijngemalen buskruit, ook zundkruit genoemd

Fietsen graveren

Vandaag (donderdag 5 september) kunt u bij Station Naarden-Bussum tussen 15.30 en 19.00 uur gratis een framenummer in uw fiets laten graveren. Een gegraveerde fiets is voor dieven minder aantrekkelijk. (neem wel uw legitimatiebewijs mee).  

Gratis fiets graveren 5 september 15.30 tot 19.00 uur  

In Gooise Meren deden vorig jaar ruim 300 mensen aangifte van fietsdiefstal, acht procent meer dan het jaar daarvoor. De dieven slaan vooral toe op de twee treinstations  Bussum-Zuid en Naarden-Bussum. Vier van de tien fietsen worden daar gestolen. De gemeente Gooise Meren is er veel aan gelegen het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Wat gaat helpen is een betere inrichting van het station, waar veel fietsen op elkaar gepakt zijn. Maar de fietser kan zelf ook het een en ander doen. Zo helpt het zeker om de fiets niet met één, maar met twee sloten op slot te doen, bij voorkeur vastgeketend aan een rek of een ander object.

Wie zijn fiets beter wil beveiligen tegen definitief verlies kan op donderdag 5 september terecht op Station Naarden Bussum.
Van 15.30 tot 19.00 uur staat bij het station het vierkoppige graveerteam paraat om de fietsen te voorzien van een herleidbaar framenummer. Tijdens het graveren is ook een politieagent aanwezig.
Wil je je fiets niet uit het oog verliezen? Kom dan naar de graveeractie op 5 september op Naarden-Bussum. 
​​​​​​​Het graveren is kosteloos. Fietseigenaren moeten hun legitimatie meenemen. Ook wordt bij de RDW gecontroleerd of de fiets wellicht al gestolen is. Na het graveren wordt over de gravure een sticker aangebracht met het nummer in schrift en als barcode. De eigenaar krijgt tenslotte ook een registratiekaartje met de gegevens van de fiets mee. Het fietsgraveerteam geeft ter plekke ook voorlichting over veilige sloten.

Han ter Heegde, de fietsende burgemeester van Gooise Meren, heeft al toegezegd te komen.   

Fase 2 wegwerkzaamheden Naarden

9 tot en met 13 september

Afgesloten Godelindeweg: tussen Lambertus Hortensiuslaan en rotonde Amersfoortsestraatweg
Omleiding via Brediusweg, Lambertus Hortensiuslaan. 
Actuele informatie: gooisemeren.nl/rijksweg.   

Afvalkostuums in gemeentehuis

Eerstejaars leerlingen van het Wellantcollege in Naarden zijn de afgelopen periode creatief aan de slag gegaan met de thema's zwerfafval en afvalscheiding. De leerlingen maakten prachtige Afvalhelden-kostuums. In het gemeentehuis van Gooise Meren in Bussum is een kleine expositie ingericht. 

Kostuums en posters

Geïnspireerd door lessen over duurzaamheid en communicatie werkten ze hun ideeën uit in Afvalhelden-kostuums met restmateriaal uit de industrie. De outfits zijn in een fotostudio gefotografeerd en voorzien van een groene slogan. De posters die hiervan zijn  gemaakt zijn  aangeboden aan de winkeliers uit de wijk om op te hangen in de etalages. Zo wordt er aandacht gevraagd om met elkaar te zorgen voor minder zwerfval in de wijk.

Het afvalprogramma voor de middelbare scholen in Goosie Meren is een mooi voorbeeld van ”Samen sneller duurzaam”. Het programma creëert op een positieve manier bewustwording over hoe wij omgaan met afval. Komend schooljaar gaan meer middelbare scholen in Gooise Meren deelnemen aan het programma.

   

Moeite met lezen en schrijven?

Van maandag 9 tot en met zondag 15 september 2019 is de Week van de Alfabetisering. In deze week geven organisaties door het hele land aandacht aan laaggeletterdheid.

Als je laaggeletterd bent, heb je veel moeite met lezen, schrijven en rekenen. Vaak ben je ook minder digitaal vaardig. In Nederland zijn 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder laaggeletterd. Zij hebben bijvoorbeeld problemen met een formulier invullen of digitaal betalen. Of met voorlezen aan hun kind of kleinkind. Sommige mensen begrijpen informatie over gezondheid niet goed.
Laaggeletterde mensen schamen zich vaak en durven niet om hulp te vragen. Dat kan grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterden hebben vaker schulden, vinden moeilijker een baan en leven vaker ongezond.

Leren lezen, schrijven en rekenen

Voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen zijn er taalcursussen. Een taalmaatje kan helpen om te oefenen met taal. Ook kan je leren hoe je moet omgaan met de computer, een smartphone en internet. Voor kinderen met een taalachterstand is er bijvoorbeeld voorschoolse educatie.

Wil je weten wat er voor jou is of ken je iemand die moeite heeft met taal? Bel dan voor meer informatie 0800-023 4444.

 

Evenementen

Bussum Cultureel 6, 7 en 8 september

Op 6, 7 en 8 september is er weer Bussum Cultureel in het centrum van  Bussum. Drie dagen lang kunt u genieten van muziek, kunst en cultuur.
Kijk voor het programma, adres en tijden op bussumcultureel.nl
 

Swing op de Brink 

Van 6 t/m 8 september 2019 vindt het jaarlijkse Swing op de Brink plaats in Muiderberg. Het populaire feest onder de Muiderbergers viert haar 20-jarig bestaan in ‘festival’ stijl met verschillende foodtrucks en muziekoptredens.
Volg Swing op de Brink op Facebook

 

Naardense vaardagen  

Op maandag 9, woensdag 11 en zaterdag 14 september varen de historische schepen vanaf Muiden naar de Vesting Naarden. De Schepen zijn t/m zondag 15 september te bewonderen in de Nieuwe Haven. Op zondag de 15e, Monumentendag, is er in Naarden Vesting van alles te beleven.
Programma's: vaardagen  monumentendag  

 

Fitheidstest voor Bussumers 

De buurtsportcoaches van de gemeente Gooise Meren houden op zaterdag 14 september van 13.30 en 17.00 uur een fitheidstest voor inwoners van Bussum van 67 jaar en ouder. U bent van harte welkom in sporthal De Zandzee aan de Struikheiweg Bussum. 
Aanmelden en meer informatie: gooisemerenbeweegt.nl of 06-4861 5966.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Visit Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden