Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. Alleen voor rijbewijzen en reisdocumenten die binnen 14 dagen verlopen of al zijn verlopen kunt u een afspraak maken. Ook kunt u veel producten en diensten online aanvragen.​​​​​​​

Meer weten? Houd de overzichtspagina over corona​​​​​​​​​​​​​​ goed in de gaten!

Nieuwsbrief Gooise Meren 29 augustus 2019

Verkeershinder op hoofdroute Naarden in september en oktober

In opdracht van de gemeente Gooise Meren vindt in september en oktober onderhoud plaats aan het asfalt op de belangrijkste verbindingsweg in Naarden: Rijksweg-Godelindeweg-Amersfoortsestraatweg. Ook wordt op de Rijksweg een nieuwe rotonde aangelegd ter hoogte van de Churchillstraat en komt er een veilige oversteek voor fietsers en wandelaars bij de Meerstraat.
Het verkeer heeft tijdens de werkzaamheden te maken met wegafsluitingen. Bij elk traject zijn ter plekke omleidingsroutes ingesteld. Deze worden met borden aangegeven.

Vijf fases

De werkzaamheden worden in vijf opeenvolgende fases uitgevoerd. De eerste vier fases vinden plaats van 3 tot en met 27 september. Per fase wordt een ander deel van de route aangepakt. In de eerste vier fases (van 2 tot en met 27 september) zijn er geen wegafsluitingen in de weekeinden (van vrijdag 20.00 tot maandagochtend 6.00 uur). Er zijn dan ook geen omleidingen.

Fase 1, 2 tot en met 6 september

 • Afgesloten is de Rijksweg Naarden tussen de Wilhelminakruising (bij de torenflat) en de kruising met de Lambertus Hortensiuslaan (foto)
 • Omleiding vindt plaats via de Koningin Wilhelminalaan, Alexanderlaan en Thierensweg (in beide richtingen)

Fase 2, 9 tot en met 13 september

 • Afgesloten is de Godelindeweg: tussen de Lambertus Hortensiuslaan en de rotonde bij de Amersfoortsestraatweg
 • Omleiding vindt plaats via de Brediusweg, Lambertus Hortensiuslaan (in beide richtingen)

Fase 3, 16 tot en met 20 september

 • Afgesloten is de rotonde Godelindeweg/Amersfoortsestraatweg
 • Omleiding vindt plaats via de Brediusweg, Lambertus Hortensiuslaan en het Componistenkwartier (in beide richtingen)

Fase 4, 23 tot en met 27 september

 • Afgesloten is de Amersfoortsestraatweg, tussen de rotonde en de kruising met de Brediusweg
 •  Omleiding vindt plaats via Brediusweg, Lambertus Hortensiuslaan (in beide richtingen)

Werkzaamheden fase 5 (vanaf 18 oktober): op- en afrit 5 snelweg A1 dicht 

Vanaf 18 oktober tot en met 3 november zijn er werkzaamheden gepland op het andere deel van de Rijksweg Naarden: het stuk tussen de Wilhelminakruising (bij de Torenflat) en de op- en afrit 5 van de A1 (Naarden-West). Dat is de weg langs de wijk Tuindorp Keverdijk. Afrit 5 is gedurende de werkzaamheden afgesloten. Dat geldt ook voor de weekenden. Bedrijven aan de Rijksweg blijven gedurende de werkzaamheden bereikbaar

Het hoofdaccent ligt op twee ruimtelijke ingrepen: de aanleg van een rotonde en een oversteek voor fietsers en voetgangers. De rotonde en de oversteek zijn nodig voor verbetering van de verkeersveiligheid. Het wegdeel tussen de Karnemelksloot en de Wilhelminakruising krijgt nieuw asfalt.

De werkzaamheden zijn mogelijk dankzij subsidie van de provincie Noord-Holland.    
Er wordt dagelijks gewerkt van 7.00  tot 22.00 uur. De weg tussen de Torenflat en op en afrit 5 is gedurende de gehele periode  (dus ook in de weekenden)  dicht voor het verkeer, inclusief de op- en afrit zelf. Met borden wordt ter plekke een omleidingsroute aangegeven. Ook bussen worden omgeleid.

De scholen zijn weer begonnen

De scholen in onze regio zijn weer begonnen. Dat betekent een spannende tijd voor kinderen, ouders, maar ook voor (andere) weggebruikers. Na de vakantie is het voor veel kinderen wennen om naar school te fietsen. Voor een  deel van hen is het de eerste keer dat zij zonder begeleiding van ouders naar school gaan. De beschermende vleugels van vader of moeder worden ingeruild voor vrienden en vriendinnen inclusief de bijkomende afleiding. Kinderen die voor het eerst naar de middelbare school gaan, fietsen een voor hun nieuwe route met onbekende verkeerssituaties. Ook voor automobilisten is het na een relatief rustige periode op de weg weer even wennen.

Help verkeersongevallen voorkomen

Als automobilist kan je extra rekening houden met fietsende scholieren door zelf op tijd te vertrekken en daardoor minder gehaast en dus niet te snel te rijden. Verder helpt het door je telefoon buiten eigen bereik op te bergen, zodat je niet in de verleiding komt om even een bericht te checken of een telefoontje op te nemen. Ook helpt het als je kinderen vaker te voet of op de fiets naar school brengt. En heb je een kind dat voor het eerst naar de brugklas gaat? Dan is het verstandig om samen de nieuwe route te oefenen en daarbij de gevaarlijke punten samen te bespreken.  

Na de zomervakantie neemt het aantal verkeersongevallen tussen automobilisten en fietsende scholieren toe, zo blijkt uit recente cijfers. Zaak dus om extra alert te zijn op weg naar school of in de omgeving van scholen. Samen kunnen we die eerste periode na de vakantie veiliger maken.

Fiets graveren 5 september station Naarden-Bussum

In Gooise Meren deden vorig jaar ruim 300 mensen aangifte van fietsdiefstal, acht procent meer dan het jaar daarvoor. De dieven slaan vooral toe op de twee treinstations  Bussum-Zuid en Naarden-Bussum. Vier van de tien fietsen worden daar gestolen. De gemeente Gooise Meren is er veel aan gelegen het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. Wat gaat helpen is een betere inrichting van het station, waar veel fietsen op elkaar gepakt zijn. Maar de fietser kan zelf ook het een en ander doen. Zo helpt het zeker om de fiets niet met één, maar met twee sloten op slot te doen, bij voorkeur vastgeketend aan een rek of een ander object.

Gratis fiets graveren 5 september 15.30 tot 19.00 uur station Naarden-Bussum

Wie zijn fiets beter wil beveiligen tegen definitief verlies kan op donderdag 5 september terecht op Station Naarden Bussum.
Van 15.30 tot 19.00 uur staat bij het station het vierkoppige graveerteam paraat om de fietsen te voorzien van een herleidbaar framenummer. Tijdens het graveren is ook een politieagent aanwezig.
Wil je je fiets niet uit het oog verliezen? Kom dan naar de graveeractie op 5 september op Naarden-Bussum. 
​​​​​​​Het graveren is kosteloos. Fietseigenaren moeten hun legitimatie meenemen. Ook wordt bij de RDW gecontroleerd of de fiets wellicht al gestolen is. Na het graveren wordt over de gravure een sticker aangebracht met het nummer in schrift en als barcode. De eigenaar krijgt tenslotte ook een registratiekaartje met de gegevens van de fiets mee. Het fietsgraveerteam geeft ter plekke ook voorlichting over veilige sloten.

Han ter Heegde, de fietsende burgemeester van Gooise Meren, heeft al toegezegd te komen.   

 

Hout stoken? denk ook aan uw buren

Het is leuk om op een mooie avond buiten in de tuin een vuurkorf aan te steken. Gezellig kijken naar de dansende vlammen. En binnenshuis werkt een knappende open haard sfeer verhogend. Bedenk dan wel dat de buren en/of andere omwonenden veel last kunnen hebben van houtrook. Houtrook en onzichtbare verbrandingsgassen in de lucht zorgen niet alleen voor stank, maar zijn ook gewoon ongezond en met name lastig voor mensen met longaandoeningen. Het zou fijn zijn als je als stoker een beetje rekening houdt met je buren en maatregelen neemt om te overlast te beperken.

Heb jij last van die buurman die met grote regelmaat de vuurkorf of de open haard aansteekt? Maak dit dan bij hem bespreekbaar en overleg wat hij kan doen om de overlast te beperken. Met een goed gesprek en simpele maatregelen om het stoken te verbeteren kan de overlast afnemen, En in de regel is de veroorzaker van de overlast best wel bereid om iets te doen aan de overlast. Als een gesprek niets oplevert kun je een klacht indienen bij de gemeente of de GGD. Weet daarbij wel dat een absoluut stookverbod door de gemeente niet opgelegd kan worden.

  Tien stooktips voor open haard of houtkachel

  • Stook alleen droog hout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel rook en fijnstof. Zelf hout hakken? Droog het hout dan minstens 2 jaar.
  • Gebruik nooit geïmpregneerd of geverfd hout
  • Stook geen papier of karton
  • Gooi niet alles in de allesbrander. Afval stoken is verboden
  • Stook niet bij windstil of mistig weer
  • Gebruik haardhout met het FSC- of PEFC-keurmerk
  • Zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
  • Houdt ventilatieroosters tijdens het stoken open
  • Laat de schoorsteen ieder jaar vegen
  • Stook niet iedere dag

  Bussum Cultureel 6, 7 en 8 september

  Op 6, 7 en 8 september is er weer Bussum Cultureel in het centrum van  Bussum. Drie dagen lang kunt u genieten van muziek, kunst en cultuur.


  Kijk voor het programma, adres en tijden op www.bussumcultureel.nl
   

  Meer websites

  Bestuur en gemeenteraad

  Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

  Visit Gooi en Vecht

  Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

  Gooise Meren Spreekt

  Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

  Archief websites

  Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden