Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. Alleen voor rijbewijzen en reisdocumenten die binnen 14 dagen verlopen of al zijn verlopen kunt u een afspraak maken. Ook kunt u veel producten en diensten online aanvragen.​​​​​​​

Meer weten? Houd de overzichtspagina over corona​​​​​​​​​​​​​​ goed in de gaten!

Nieuwsbrief Gooise Meren 27 februari 2020

9 maart: presentatie conceptvisie Aan de Gooise Kust 

Presentatie conceptvisie Aan de Gooise Kust
Maandag 9 maart 2020, 19.00 tot 21.00 uur
Inloop vanaf 18:30 uur
Borrel na afloop tot 22:00 uur
Locatie: Arsenaal Events
Kooltjesbuurt 1, 1411 RZ Naarden

De gemeente is bezig met het opstellen van een langetermijnvisie voor de Gooise Kust. Er komen allerlei ontwikkelingen op de Gooise Kust af. Welke willen we toestaan en welke niet? Wat is de identiteit van de Gooise Kust en wat past daarbij? Welke kansen willen we benutten? 
Op 9 maart presenteren we in Het Arsenaal in Naarden-Vesting de conceptversie van de visie. Hieraan is een participatietraject met inwoners en andere belanghebbenden vooraf gegaan. De gemeenteraad zal de visie naar verwachting vlak voor de zomer vaststellen.

Inventarisatie 

In het voorjaar en de zomer van 2019 is een inventarisatie uitgevoerd. In bijeenkomsten, via social media en via een online enquête zijn ideeën, dromen en wensen opgehaald. De resultaten staan in het rapport ‘Dromen aan de Gooise Kust’.
Afgelopen najaar zijn ontwerpbureau OKRA en Identity Matching Academy (IMA) gestart met de visievorming. Daarvoor zijn 1-op-1 gesprekken gehouden en twee intensieve Kustateliers georganiseerd met belanghebbenden. Op die manier hebben beide bureaus de bouwstenen opgehaald die de identiteit van de Gooise Kust vormen. Deze bouwstenen zijn verwerkt in de conceptvisie.

Aanmelden voor presentatie

De conceptvisie ‘Aan de Gooise Kust’ wordt samen met de resultaten uit de Kustateliers op maandag 9 maart 2020 gepresenteerd. U bent hierbij van harte welkom. U kunt zich t/m 5 maart aanmelden via gooisemeren.nl/aandegooisekust. Daar vindt u ook meer informatie, zoals bestuurlijke stukken en rapporten.

 

Filmreeks Iedereen doet mee

De gemeente brengt ook in 2020 samen met Filmhuis Bussum filmavonden met als thema ‘Iedereen doet mee’. Gooise Meren zet actief in op een inclusieve samenleving; een samenleving waarin iedereen mee kan doen. De nieuwe filmreeks start op maandagmiddag 2 maart 15.30 uur met de film/documentaire For Sama. 

For Sama 

De jonge arts Hamza en de jonge journaliste Waad al-Kateab worden middenin de Syrische burgeroorlog verliefd. Ze trouwen, krijgen een prachtige baby en geven haar de naam Sama. Het jonge gezin worstelt met een groot dilemma: vluchten om de veiligheid van Sama te waarborgen? Of blijven om het noodhospitaal draaiende te houden, hun familie te steunen en vrienden te helpen die actief zijn in het verzet? Ze kiezen voor het laatste.
'For Sama' biedt een intieme en hartverscheurende blik van binnenuit op het Syrische conflict en won in Cannes de prijs voor de beste documentaire.

Interessant voor een breed publiek

De documentaire is interessant voor een breed publiek. Vooral ook voor statushouders, vrijwilligers en professionals die met statushouders werken, betrokken buren en vrienden van statushouders. Na de film is er een gesprek over ‘leven in vrijheid’: een nieuw bestaan in Nederland, hoe zorg je dat je meedoet?
De film duurt 100 minuten, is in het Arabisch gesproken en Nederlands ondertiteld. In de zaal zijn twee plekken voor bezoekers die in een rolstoel zitten. Filmhuis Bussum heeft gehoorondersteuning voor slechthorenden. 

Aanmelden

Wilt u deze film graag zien en bent u betrokken bij statushouders in onze gemeente? Er zijn nog enkele gratis kaarten beschikbaar. Mail vóór 28 februari naar: inclusie@gooisemeren.nl​​​​​​​ o.v.v. Gratis kaart film 2 maart. Op = op.

Kwijtschelding gemeentelijke belasting

“Ik heb te weinig geld om mijn gemeentelijke belasting te betalen. Kom ik in aanmerking voor kwijtschelding?“

Onlangs heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen ontvangen. Heeft u een laag inkomen en geen of weinig vermogen? Dan komt u misschien in aanmerking voor kwijtschelding

Belastingen waarvoor u kwijtschelding kunt aanvragen zijn:
- afvalstoffenheffing.  
- waterschapsbelasting

Om voor kwijtschelding in aanmerking te komen levert u informatie aan bij de gemeente, waaruit blijkt dat uw inkomen op bijstandsniveau is en u geen of weinig vermogen heeft. De gemeente kan dan bepalen of u kwijtschelding kunt krijgen.

Heeft u eerder kwijtschelding van belastingen gehad? Geef de gemeente dan toestemming om te toetsen of u weer voor kwijtschelding in aanmerking komt. Daarvoor levert u alleen het aanvraagformulier kwijtschelding​​​​​​​ in.
Heeft u vragen? Dan kunt u bellen met 035 207 00 00. U kunt ook langskomen. Op maandagochtend van 8.30 tot 13.00 uur kan dat zonder afspraak. Voor de andere werkdagen moet u eerst een afspraak maken. 

Week voor een gezonde jeugd 

Van maandag 16 maart tot en met vrijdag 20 maart is het de Week voor de Gezonde Jeugd. Voor alle jeugd in Gooise Meren zijn er leuke activiteiten die gaan over een gezondere leefstijl. Een overzicht hiervan is te vinden op gooisemerenbeweegt.nl. ​​​​​​​Een greep uit de activiteiten: 

  activiteiten:

  • 18 maart: Fruit Mania workshop (zie foto) tijdens het schoolvoetbaltoernooi bij NVC. Kinderen mogen dan heerlijk fris fruitwater maken. Bij NVC is op deze dag ook de Kick-off voor het traject voor de Gezonde Sportkantine. Wethouder jeugd Geert-Jan Hendriks komt op 18 maart bij NVC langs.
  • Dinsdagavond 17 maart in het gemeentehuis: Werksessie JOGG en de Toekomst, voor professionals die met kinderen werken. 
  • Een #7dagenWater Challenge op Instagram, waarbij iedereen zijn of haar favoriete Fruitwater recept onder de genoemde hashtag mag posten. 
  • Jongerenwerkster Daniela van Versa Welzijn heeft extra aandacht voor een Gezonde Hap tijdens de kookactiviteit van woensdag 18 maart van 16:00 tot 18:30 in de Kazerne in Muiden.
  • De aanleg van watertappunten op diverse basisscholen in Gooise Meren.

   

  Wethouder Geert-Jan Hendriks doet mee aan Dertig dagen Gezonder

  Maart is de maand van de GGD-actie 30 Dagen Gezonder. Wethouder Geert-Jan Hendriks is hierbij ambassadeur van de gemeente Gooise Meren. Hij daagt de inwoners uit om zelf een gezond doel te kiezen en dat de hele maand maart vol te houden. Hij doet zelf natuurlijk ook mee. Zijn doel is om 30 dagen te gaan voor een gezonde nachtrust. Dat betekent onder andere op tijd naar bed en vlak voor het slapen gaan niet meer op de mobiele telefoon kijken. En dat is best pittig met al die avondvergaderingen.

  Doe je ook mee? Bedenk dan zelf een gezond  en haalbaar doel. Bijvoorbeeld: 30 dagen meer groente en fruit eten of op de fiets naar het werk gaan. Samen met een groep vrienden, collega’s of het hele gezin meedoen, kan natuurlijk ook. Zo help je elkaar om het vol te houden.  
  Kijk voor inspiratie op 30dagengezonder.nl

  Aquathermie oplossing voor Muiderberg?

  De komende dertig jaar gaat heel Nederland van het aardgas af. Muiderberg ligt aan het water. Zouden de woningen in deze plaats op termijn kunnen worden verwarmd via aquathermie? Over deze interessante en belangrijke vraag wordt op dinsdagavond 3 maart een themabijenkomst gehouden voor de inwoners van Muiderberg. De organisatie is in handen van Dorpsraad Muiderberg en energiecoöperatie WattNu. 

  De Dorpsraad en energiecoöperatie WattNu willen graag samen met u verkennen of aquathermie een mooie kans is of dat andere oplossingen beter zijn. Stefan Mol van Waternet en Ronald van der Horst van Firan (dochter van Alliander) leggen uit hoe aquathermie werkt en wat een warmtenet is. Doel van de bijeenkomst is om u te informeren en de belangstelling te peilen. Daarna volgt een enquête per mail. 
  Er is op 3 maart veel ruimte voor vragen en discussie. Hoe organiseren we een warmtenet? De komende jaren gaat de gemeente een groot deel van het riool vervangen. Is het mogelijk zaken te combineren en daarmee kosten te beperken? Is het mogelijk de huizen voldoende te isoleren? Wat kunnen we nu al doen om er straks klaar voor te zijn? 

  U bent vanaf 19:45 uur van harte welkom in de kantine van SC Muiderberg op Sportpark De Negen Morgen. Het programma start om 20.00 uur en eindigt omstreeks 22.00 uur. U kunt zich aanmelden via wattnu.org/aanmelden/thema-avond aquathermie Muiderberg

  Meer websites

  Bestuur en gemeenteraad

  Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

  Visit Gooi en Vecht

  Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

  Gooise Meren Spreekt

  Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

  Archief websites

  Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden