Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. Alleen voor rijbewijzen en reisdocumenten die binnen 14 dagen verlopen of al zijn verlopen kunt u een afspraak maken. Ook kunt u veel producten en diensten online aanvragen.​​​​​​​

Meer weten? Houd de overzichtspagina over corona​​​​​​​​​​​​​​ goed in de gaten!

Nieuwsbrief Gooise Meren 23 januari 2020

1 februari Open Dag Crailo

Kom op zaterdag 1 februari tussen 11.00 en 14.00 uur naar de open dag van het toekomstig buurtschap Crailo, een woon- en werkgebied op de grens van Gooise Meren, Laren en Hilversum. Ieder uur vertrekt er een huifkar op ontdekkingstocht door het gebied. Verder kunt u onder andere het stedenbouwkundig plan bekijken.  De ingang van het terrein is bij de Kolonel Palmkazerne, Amersfoortsestraatweg 85A in Bussum.

De gemeenten Gooise Meren, Laren en Hilversum gaan het gebied samen ontwikkelen. Er komen ongeveer 500 woningen. Een derde deel daarvan betreft sociale huurwoningen. De helft van het gebied wordt een combinatie van bestaande en nieuwe natuur. Er is 5 hectare terrein voor bedrijven.

Programma

Tussen 11.00 en 14.00 uur vertrekt elk uur een huifkar op ontdekkingstocht door het gebied. Stap in en kom op plekken waar u normaal geen toegang heeft. Opgeven hiervoor kan bij de ingang. Het aantal deelnemers is beperkt. Dus wie het eerst komt …..

Verder is er een film te zien waarin u virtueel door het nieuwe buurtschap Crailo loopt. Elk uur geeft de stedenbouwkundige persoonlijk een toelichting op het plan. Deskundigen geven tekst en uitleg over het energieconcept, de duurzaamheid, het landschapsontwerp en beantwoorden uw vragen. Er is overigens nog geen informatie over inschrijving voor woningen.

 

 

 

Duurzaamheidslening

Investeren in een energiezuinige woning is goed voor het milieu, levert wooncomfort op en zorgt voor een lagere energierekening. Veel mensen willen die stap wel zetten maar hebben niet de financiële middelen voor de investering. Sinds 1 januari is er een landelijke subsidieregeling: de duurzaamheidslening. Deze wordt uitgegeven door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De aanvraag verloopt via de gemeente.  

Hoogte en duur van de lening

Het leenbedrag is landelijk vastgelegd: minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000. De lening betaalt u in tien tot vijftien jaar terug. De termijn hangt af van de hoogte van de lening. U kunt de lening vaak aflossen met het geld dat u bespaart op uw energierekening. Wilt u tussentijds meer aflossen? Dit kan boetevrij vanaf € 250. Informatie over het rentepercentage vindt u op de website svn.nl​​​​​​​.

Welke maatregelen

U kunt de lening gebruiken voor de volgende maatregelen: zonnepanelen; zonneboilers; warmtepompen; vloer-, gevel-, raam- en dakisolatie; de installatie van lage temperatuur verwarming; douches met warmteterugwinning; het afkoppelen van regenwater; het aanleggen van een groen dak of polderdak; het opstellen van een energiebesparingsadvies.

Aanvragen

In totaal heeft de gemeente Gooise Meren een budget van €400.000 beschikbaar gesteld voor de duurzaamheidslening. De aanvraag vindt digitaal plaats. Bij uw aanvraag moet u een offerte toevoegen van de  maatregelen die u wilt (laten) uitvoeren. We behandelen aanvragen op volgorde van binnenkomst. Nadat u van ons een toewijzingsbrief heeft ontvangen, kunt u binnen acht weken de lening aanvragen bij het SVn. Dit fonds voert een krediettoets uit. Als daarna de lening is goedgekeurd kunt u aan de slag.      

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website: gooisemeren.nl/duurzaamheid/duurzaamheidslening

U kunt ook bellen naar: 035 207 00 00.

 

 

Leefomgeving Gooise Meren in de toekomst

Hoe ziet de leefomgeving in onze gemeente er over pakweg tien jaar uit? Wat zijn uw dromen? Waarover maakt u zich zorgen? Laat uw stem horen en kom in de week van 10 tot en met 14 februari naar de Week van de Leefomgeving.

Nu voorbereiden

Het groene en waterrijke Gooise Meren spreekt tot de verbeelding met het Muiderslot, de vesting Naarden, het Goois Natuurreservaat, speelpark Oud-Valkeveen en de Sint Vituskerk. Dat moois willen we behouden.  En we willen ons ook voorbereiden op nieuwe uitdagingen, zoals het woningtekort, bereikbaarheid, extremer weer en de overstap op duurzame energie. Daarom willen we graag met u in gesprek over de toekomst van Gooise Meren. Dit is nu belangrijk, omdat de gemeente het komende jaar een omgevingsvisie gaat opstellen. Dit is een allesomvattende visie op de toekomst van de leefomgeving. Alle gemeenten in Nederland gaan zo’n visie maken.

Meepraten

Samen met haar partners organiseert de gemeente Gooise Meren een Week van de Leefomgeving. Van 10 tot en met 14 februari kunt u deelnemen aan een aantal activiteiten. Zo kunt u bijvoorbeeld meepraten over de omgevingsvisie of over verschillende scenario’s voor het centrum van Bussum.

Het hele programma van de Week van de Leefomgeving vindt u binnenkort op onze website gooisemeren.nl/weekvandeleefomgeving​​​​​​​. Daar kunt u zich ook aanmelden.

Heeft u ideeën of vragen, dan kunt u contact opnemen met Mariska de Koning: m.dekoning@gooisemeren.nl.

 

 

 

Energiezuinig maken woningen Naarden-Vesting

De werkgroep 'Duurzaam Wonen in de Vesting', onderdeel van het bewonersplatform Naarden-Vesting, organiseert op dinsdagavond 4 februari een bijeenkomst over het energiezuiniger maken van monumentale en historische woningen in de Vesting. Plaats: Grote Kerk, Naarden. Aanvang 20.00 uur.

Verduurzaming monumentale en historische woningen

Het energiezuiniger maken van woningen is de eerste stap. Maar hoe pak je dat aan in een monumentale en historische  omgeving als Naarden-Vesting? Wat kan er technisch wel, en wat niet? Waar is vanwege het beschermd stadsgezicht een vergunning voor nodig en waarvoor niet? Op dit soort vragen krijgt u op 4 februari antwoord.

Op initiatief van de werkgroep is de Groene Grachten benaderd om mee te denken. Dit is namelijk de specialist voor het verduurzamen van historische gebouwen. Zij heeft van drie historische woningen (1680, 1800, 1906), waaronder een Rijksmonument, een energiescan gemaakt en gekeken naar de mogelijkheden. De uitkomsten worden op 4 februari gedeeld.

Aanmelden

Interesse in deze avond? Meldt u zich dan vooraf aan via  bewonersplatformnaardenvesting.nl/4-feb
Meer informatie over de bijeenkomst staat in de flyer die vorige week huis-aan-huis is verspreid of kunt u vinden op   bewonersplatformnaardenvesting.nl​​​​​​​​​​​​​​​​​

Gemeentelijke belastingaanslag 2020

Over een maand ontvangen inwoners van Gooise Meren de gemeentelijke belastingaanslagen en/of WOZ-beschikking 2020 in de bus. Op de aanslag vindt u de onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing, de rioolheffing, de reclamebelasting en het grafrecht. 

Berichtenbox

Heeft u zich aangemeld bij de Berichtenbox van mijnoverheid.nl, dan ontvangt u de aanslag alleen digitaal. Houd dus uw e-mailbox goed in de gaten. Of download de Berichtenbox app via de AppStore of Google Play. Dan ontvangt u een melding bij nieuwe post. Twijfelt u of u zich heeft aangemeld voor de Berichtenbox? Neem dan contact op via de website MijnOverheid.nl of telefoon: 088 12 36 50 00.

Gemiddelde woonlasten

De gemiddelde woonlasten in 2020 bedragen:
•    Rioolheffing € 204,49
•    Onroerendezaakbelasting (ozb) € 319,85
•    Afvalstoffenheffing € 290,35 (meerpersoonshuishoudens) en € 184,75 (eenpersoonshuishouden)

Wijzigingen online doorgeven​​​​​​​

Heeft u een nieuw bankrekeningnummer? Of wilt u zich aanmelden voor automatische betaling (incasso)? Dat regelt u heel gemakkelijk via de website gooisemeren.nl/belastingen. 

 

 

18 februari: Move It, sportdag voor de jeugd    

Op dinsdag 18 februari (in de voorjaarsvakantie) organiseren de buurtsportcoaches Gooise Meren weer de Move It sportdag voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

De sportdag duurt van 10.00 tot 15.30 uur en wordt gehouden in sportcentrum De Lunet, aan de Amersfoortsestraatweg 16 te Naarden. Er worden verschillende sportclinics gegeven. Onder andere: zwemmen, dansen en worstelen. 

De deelnameprijs is € 2,00 per kind. U kunt uw kind inschrijven via het formulier op de website gooisemerenbeweegt.nl​​​​​​​ (zoek op Move it 2020). Wacht niet te lang, want het aantal plaatsen is beperkt.

 

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Visit Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden