Boomfeestdag op 14 maart 2018

Op 14 maart 2018 is de jaarlijkse Boomfeestdag. In Gooise Meren doet de Minister Calsschool in Naarden mee. Op de 2 locaties van de Minister Calsschool planten de leerlingen een boom op het schoolplein. Het landelijke thema is van de Boomfeestdag is 'Operatie Boomfeestdag: Maak 't buiten beter!'. Voor meer informatie zie boomfeestdag.nl.

Bewust maken van belang bomen tijdens Boomfeestdag

Het doel van de Boomfeestdag is ons bewustmaken van het belang van de bomen in onze leefomgeving. 

Bomen zijn voor mens en dier van levensbelang:

  • Bomen produceren onze zuurstof
  • Bomen vangen met hun bladeren stof uit de lucht
  • Bomen bieden bescherming tegen de zon en zorgen voor verkoeling tijdens warme dagen
  • Bomen zijn voor dieren belangrijk als nestelplaats en voedselbron
  • Bomen zijn van belang voor het aankleden van de leefomgeving

Stichting Nationale Boomfeestdag streeft er naar om ieder kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal 1 eigen boom te laten planten (One Tree per Child). 

Operatie Steenbreek

Als gemeente zijn wij aangesloten bij Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om iedereen bewust te maken van het belang van een groene leefomgeving en de nadelige gevolgen van verstening in tuinen.

Het gebruik van stenen heeft een aantal negatieve gevolgen. 

  • Door het veelvuldig gebruik van stenen is er minder biodiversiteit. Minder groen betekent minder vogels, insecten en andere dieren
  • Tijdens hoosbuien moet het regenwater snel kunnen worden afgevoerd om overlast te voorkomen, via stenen gaat dit niet. Dit betekent een enorme druk op het riool

Met meer groen kunnen we de veranderingen in het klimaat beter opvangen en de biodiversiteit versterken. Ook groene schoolpleinen kunnen hier een bijdrage leveren.