Rookmelders in huis verplicht vanaf 1 juli 2022

Voor nieuwbouwhuizen zijn rookmelders al langer verplicht. Voor bestaande huizen gold dit nog niet. Als woningeigenaar hangt u rookmelders op op elke verdieping.

De beste plek voor uw rookmelder

  • Op elke verdieping tegen het plafond
  • Minimaal 50 centimeter van een muur of hoek
  • Niet op de tocht of bij de mechanische ventilatie in de buurt
  • In de ruimte waar de slaapkamers op uit komen (de vluchtroute)

Het is nog beter om rookmelders op te hangen in alle slaapkamers en de woonkamer. Als u maximale veiligheid wilt dan hangt u rookmelders op in alle ruimten waar brand kan ontstaan.

Voor uw thuissituatie: ‘Check - Koop – Plak’ rookmelders

Brandweer Nederland is gestart met een rookmeldercampagne: ‘Check - Koop – Plak’. Check op rookmelders.nl hoeveel rookmelders u nodig heeft en waar u ze op moet hangen. Koop ze online, in een bouwmarkt of elektronicawinkel en plak ze op. Rookmelders zijn er vanaf ongeveer € 16 en gaan 10 jaar mee zonder dat u de batterij hoeft te vervangen.

Rookmelders redden levens

Rookmelders zijn van levensbelang. Hoe sneller u een brand ontdekt hoe groter de kans dat u veilig uit uw huis weg kunt komen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. In rook zitten giftige stoffen waardoor u binnen enkele minuten vaak al bewusteloos raakt. Als u slaapt ruikt u niets, uw gehoor werkt nog wel. Van een rooklucht wordt u dus niet wakker. Van het geluid van een rookmelder wel.

Meer informatie

Op de websites rookmelders.nl en brandweer.nl vindt u meer informatie over wat een goede rookmelder is, waar u de rookmelder plaatst en het onderhoud. Ook kunt u op rookmelders.nl testen of u brand in huis overleeft.  Voor vragen neemt u contact op met de wijkbrandweer via brandweer.nl.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden