Orange the World

1 op de 3 vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld, ook in de Gooi- en Vechtstreek. Dat moet stoppen. Daarom doen gemeenten in Gooi en Vechtstreek ook dit jaar mee aan de wereldwijde actie ‘Orange the World’.

Gebouwen kleuren oranje

Van 25 november 2021 (Dag tegen Geweld tegen Vrouwen) tot 10 december 2021 (Dag van de Rechten van de Mens) vinden jaarlijks de ’16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen’ plaats. Om de actie zichtbaar te maken kleuren verschillende gebouwen oranje, ook in Gooise Meren

Geweld tegen vrouwen

De kans dat vrouwen te maken krijgen met geweld in huiselijke kring of seksueel geweld is groter dan iedere andere vorm van geweld. 1 op de 10 Nederlandse vrouwen is ooit in haar leven verkracht, 1 op de 5 is weleens mishandeld door een (ex)partner en meer dan 75% van de vrouwen en meisjes is slachtoffer van een vorm van seksuele intimidatie of grensoverschrijdend gedrag. De overgrote meerderheid doet hiervan echter geen aangifte of melding. Veelal omdat zij zich schamen of bang zijn niet serieus genomen te worden.

Iedereen kan iets doen om geweld tegen vrouwen te stoppen

Iedereen kan een rol spelen in het stoppen van geweld. Natuurlijk door zelf geen geweld te gebruiken. Maar ook door vrouwen en meisjes die geweld melden serieus te nemen, te steunen en te doen wat nodig is om hen zich veilig te laten voelen. Of het taboe te doorbreken door geweld tegen vrouwen bespreekbaar te maken en anderen aan te spreken op grensoverschrijdend gedrag.

Activiteiten in Gooi en Vechtstreek

In Gooi en Vechtstreek zetten de Soroptimisten zich ook in voor Orange the World. Dit is een organisatie van vrouwen die zich inzet voor de verbetering van de levens en positie van vrouwen en meisjes. De Soroptimisten in Gooi en Vechtstreek organiseren lokale activiteiten. Via www.orangepaper.nu is te zien welke activiteiten er in de regio worden georganiseerd. Ook zijn er indrukwekkende ‘orange table talks’ te beluisteren: gesprekken waarin wordt gepraat met vrouwen én mannen die ieder hun eigen rol hebben in het stoppen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Hulp

Vrouwen en meisjes die te maken hebben met geweld, kunnen contact opnemen met de politie via 0800 8844. Als het gaat om geweld in huiselijke kring kan er (anoniem) contact worden opgenomen met Veilig Thuis via 0800 2000. Is er sprake van een onveilige situatie of een crisis en is er direct hulp nodig? Bel dan met 112.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Visit Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden