Aangepaste dienstverlening

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is onze dienstverlening aangepast. U kunt veel producten en diensten online aanvragen. Vrij inlopen kan niet, we werken alleen op afspraak.

Onderzoek naar aardwarmte in Gooise Meren

Van 30 augustus tot en met 24 september 2021 doet Energie Beheer Nederland (EBN) onderzoek in de ondergrond van Gooise Meren. Ze kijken waar aardwarmtewinning mogelijk is. Dit doen ze door op bepaalde plekken gaten in de grond te maken. Met geluidsgolven brengen ze de dikte en ligging van de aardlagen in kaart. Dit heet seismisch onderzoek. Meer informatie op www.scanaardwarmte.nl.

Eigenaren van de percelen waar het onderzoek is, zijn geïnformeerd en zijn om toestemming gevraagd. De directe omgeving (straal 300 meter) krijgt een brief met informatie.

Kansen aardwarmte

Als onderdeel van de energietransitie ziet de Rijksoverheid kansen voor aardwarmte. Aardwarmte is een duurzame energiebron die de warmtevraag in huizen, kantoren en bepaalde industrie kan verduurzamen. Aardwarmte is warm water in de diepe ondergrond. Door dit warme water op te pompen kan de warmte via een warmtenet verspreid worden. Het afgekoelde water wordt weer in de ondergrond terug gebracht.

Om te achterhalen of aardwarmte benut kan worden, moet eerst onderzoek gedaan worden naar de ondergrond. Hiervoor is het landelijk programma SCAN opgezet, dit wordt uitgevoerd door TNO en EBN (Energie Beheer Nederland).

Het doel van SCAN is om data te verzamelen waarmee onder andere gemeenten de komende jaren nauwkeuriger in kunnen schatten waar de ondergrond mogelijk geschikt is voor aardwarmtewinning. Om daarna tot een lokale ontwikkeling van aardwarmte te komen zal altijd aanvullend onderzoek nodig zijn.

Uitleg seismisch onderzoek

Bij seismisch onderzoek worden geluidsgolven de ondergrond in gestuurd om zo de dikte en ligging van de onderliggende aardlagen in kaart te brengen. Bekijk het filmpje met uitleg over het seismisch onderzoek.

Meer over aardwarmte

Kijk voor informatie over onderzoek naar aardwarmte op www.scanaardwarmte.nl of stel een vraag via e-mail info@scanaardwarmte.nl.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Visit Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden