Nieuwe manier berekenen WOZ-waarde woningen

Vanaf 2022 berekent de gemeente de WOZ-waarde van woningen op een andere manier. Gemeenten zijn dan wettelijk verplicht om woningen te taxeren op het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) in plaats van op inhoud (kubieke meters). Deze manier van berekenen gebruiken we voor het eerst in de gemeentelijke aanslag van 2022 die u eind februari 2022 krijgt.

Alle gemeenten gebruiken vanaf 2022 dezelfde methode om de waarde van een huis te bepalen. Dit zorgt landelijk voor duidelijkheid en eenheid voor woningeigenaren. Ook makelaars en verhuurders werken met vierkante meters.

Weinig gevolgen voor de WOZ-waarde van uw woning

De nieuwe manier van berekenen heeft over het algemeen weinig gevolgen voor de WOZ-waarde van woningen. De WOZ-waardes kunnen door de nieuwe manier van berekenen wel iets hoger of lager zijn. 

Hoe de gemeente de gebruiksoppervlakte bepaalt

Bij het bepalen van het aantal vierkante meters (gebruiksoppervlakte) van de woningen maakt de gemeente gebruik van bijvoorbeeld gedetailleerde luchtfoto’s en bouwtekeningen. Op deze manier is er veel informatie van woningen. Bijvoorbeeld de grootte van de woning, aanbouwen, bergingen, dakkapellen.

 Als dat nodig was hebben we gegevens in onze systemen aangepast. Hierdoor kan het zijn dat wij nu andere kenmerken van de woningen hebben dan vorig jaar. Dit heeft invloed op de WOZ-waarde. Er zijn bijvoorbeeld woningen die bergruimte hebben onder een schuine kap. De ruimte onder de schuine kap waar het lager is dan 1,50 meter telt niet als gebruiksoppervlakte. Daardoor kan de WOZ-waarde van die woningen dalen. 

Waarderingskamer controleert de gemeente

De Waarderingskamer controleert de kwaliteit van de WOZ-taxaties die gemeenten doen.

In januari 2022 heeft de Waarderingskamer onderzoek bij onze gemeente gedaan. Dit onderzoek ging over de omzetting van inhoud naar gebruiksoppervlakte en het taxeren op basis van deze gebruiksoppervlakte. Over beide processen is de Waarderingskamer erg tevreden. Gemeente Gooise Meren heeft het oordeel goed, 4 van de 5 sterren gekregen.

Op de website van de Waarderingskamer leest u meer over het berekenen van het aantal vierkante meters van een woning.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden