Droog en warm weer vraagt veel van het openbaar groen

Het is al langere tijd warm en droog daar heeft de natuur onder te lijden. Ook het openbaar groen heeft het zwaar. De gemeente doet zo veel als mogelijk om de schade te beperken. We richten ons hierbij op jonge bomen en beeldbepalende struiken.

Jonge bomen en beeldbepalende struiken

We geven zoveel mogelijk jonge bomen en beeldbepalende struiken extra water. Jonge bomen tot 3 jaar hebben extra water nodig om te overleven. Oudere bomen hebben een grotere overlevingskans en gaan zelf over naar hun reservestand, je ziet dan bijvoorbeeld dat bladeren van de bomen afvallen.

Struiken zoals groepen rododendrons die er 40 tot 60 jaar over hebben gedaan om beeldbepalend te worden, geven we extra water. We kunnen niet overal extra water geven, maar doen zo veel als mogelijk om de schade te beperken.

Zuinig met drinkwater

Het waterschap Amstel Gooi en Vecht geeft al enige weken het advies om zuinig te zijn met drinkwater. De gemeente maakt voor het water geven van planten en bomen in de openbare ruimte alleen gebruik van (oppervlakte)water uit de grote meren en hoofdwatergangen. Het water uit kleinere sloten mag al niet meer gebruikt worden voor groen.

Hanging baskets in Naarden en Bussum

In het centrum van Naarden en Bussum worden de bloemen in de ‘hanging baskets’ onderhouden door een extern bedrijf. Het bedrijf blijft de bloemen op de gebruikelijke wijze water geven, dat wil zeggen met oppervlaktewater.

Eigen tuin

Er is geen verbod op het sproeien van de eigen tuin. Maar omdat het advies is om zuinig te zijn met het drinkwater, is het verstandig dit pas na zonsondergang te doen, zodat er niet teveel water verdampt.

Wees voorbereid op een regenbui: vang het water op!

Wees voorbereid als er toch een bui komt. Voorkom dan dat al het water het riool inspoelt, maar vang zo veel mogelijk op. Dit kan bijvoorbeeld met een regenton. Als het na de bui weer een aantal dagen droog is, kunt u het opgevangen water gebruiken voor de planten in uw tuin.

Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

VVV Gooi en Vecht

Toeristische informatie van de regio Gooi en Vechtstreek

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van Bussum, Muiden en Naarden