Meer websites

Bestuur en gemeenteraad

Vergaderdata gemeenteraad, bestuurlijke informatie en plannen en projecten

Ontdek Gooise Meren

Wat er te zien en te doen is in Gooise Meren

Gooise Meren Spreekt

Als lid van ons burgerpanel heeft u invloed op uw leefomgeving, gemeentelijk beleid en projecten

Archief websites

Het online archief van de oude websites van gemeente Bussum, gemeente Muiden en gemeente Naarden

Archief Gooi en Vechtstreek

Doorzoek de historische archieven van Bussum, Muiden, Muiderberg, Naarden en Huizen. Een deel staat online, een deel is beschikbaar via de studiezaal in Naarden

Thijs: We bieden een veilige plek om even volledig jezelf te kunnen zijn

In 2024 is de hele maand oktober Gooise Pride Month. Dit is de opvolger van de Rainbow Week die al een aantal jaren in Hilversum georganiseerd werd. Vandaag gaan we in gesprek met Thijs, een LHBTI+’er in Bussum, actief voor Gooi en Vecht Inclusief. Waarom is deze Pride Month vieren zo belangrijk?

Wie ben jij en waarom ben je actief voor Gooi en Vecht Inclusief?

Mijn naam is Thijs en ik woon samen met mijn man en 2 kinderen in Bussum. Ik zet me in voor Gooi en Vecht Inclusief omdat ik het belangrijk is dat LHBTI+’ers in de regio een plek hebben om samen te komen.

Wat is de Gooise Pride Month?

De hele maand oktober is Gooise Pride maand. Er zijn veel activiteiten in gemeenten Gooise Meren, Huizen, Hilversum en Wijdemeren. Er is een groot feest en een pride walk, maar ook veel cultuur: een kunsttentoonstelling, verschillende schrijversontmoetingen, een leesclub, natuurwandeling, films en een boardgameavond. Voor iedereen wel wat! Ook als je niet LHBTI+ bent, ben je van harte welkom op onze evenementen.

Waarom is het leuk en belangrijk?

In de eerste plaats is het natuurlijk ontzettend gezellig en leuk om meer lokale mensen te leren kennen in de regenbooggemeenschap. We bieden een veilige plek, als stichting Gooi en Vecht inclusief om even volledig jezelf te kunnen zijn, zonder delen van jezelf kleiner te hoeven maken.

De tolerantie naar mensen uit de LHBTI+-community is sterk teruggelopen in onze regio, merk je daar wat van?

Ik denk dat de tolerantie tussen mensen in het algemeen enorm achteruit gaat. We moeten allemaal wat minder snel oordelen en elkaar meer ruimte geven. Leven en laten leven. Ik ervaar zelf Gooise Meren gelukkig als veilige gemeente, ik durf hier meestal wel hand in hand te lopen, bijvoorbeeld. Maar je maakt ook minder leuke dingen mee. Dat gebeurt hier ook gewoon.